Intel·ligència artificial per optimitzar dics i altres infraestructures portuàries

+
Descarregar

PI-BREAK aborda el repte d'allargar la vida útil de les infraestructures portuàries

El Laboratori d'Enginyeria Marítima (LIM) de la UPC lidera el projecte PI-BREAK, centrat a prolongar la vida útil de les infraestructures portuàries en una sèrie de futurs escenaris climàtics i d'explotació, introduint un manteniment intel·ligent predictiu per reduir riscos i ampliar el rang d'operativitat segura dels dics.

23/01/2023

El projecte europeu Predictive Intelligent system to optimize BREAKwater maintenance (PI-BREAK) desenvoluparà vies d'adaptació dels dics amb especial atenció als seus estats límit últim i de servei (disseny resistent i funcional). Així mateix, es planegen una sèrie d'intervencions de baixa empremta de carboni per donar suport a les decisions de manteniment automatitzat dels dics portuaris.

A partir d'aquesta base, PI-BREAK pretén avançar en el lideratge espanyol en enginyeria de dics, desenvolupant una combinació intel·ligent d'eines de monitoratge multiplataforma i de modelització híbrida que combinen l'ús d'instal·lacions d'enginyeria hidràulica experimental avançades i codis numèrics acoblats. Basant-se en la intel·ligència artificial, PI-BREAK integrarà les dades i els resultats obtinguts de les múltiples fonts sobre diferents escenaris climàtics, vinculant les escales des de curt a llarg termini (és a dir, des dels esdeveniments de tempesta fins a les projeccions de canvi climàtic), juntament amb un catàleg d'intervencions de manteniment seqüenciades per desenvolupar solucions d'adaptació (a través del manteniment) per a infraestructures crítiques com són els dics.

Aquests itineraris d'adaptació, basats en un sistema intel·ligent de manteniment predictiu, s'ajustaran a un marc general per a l'anàlisi dels dics. El manteniment predictiu reduirà els riscos en condicions operatives i de supervivència, contribuint a la reducció del risc final de les infraestructures, a l'eficiència de l'explotació portuària, a la reducció de la petjada mediambiental i al benestar de les poblacions costaneres que depenen dels sistemes portuaris.

El consorci està liderat pel Laboratori d'Enginyeria Marítima (LIM)−centre de recerca vinculat a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC). Compta amb la participació de la Universitat de Cantàbria (IHCantàbria) i està integrat també per l'Autoritat Portuària de Bilbao i AZTI. Així mateix, en el projecte participen EPhysLab de la Universitat de Vigo i Ports de l'Estat, amb la finalitat d'incorporar-ne els avenços al sistema portuari espanyol.

PI-BREAK s'inscriu a la convocatòria de projectes d'R+D+i en línies estratègiques, en col·laboració publicoprivada del programa estatal orientat als reptes de la societat, en el marc del Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica d'Innovació 2017-2020. Està finançat amb fons de la Unió Europea, a través de la convocatòria NextGenerationEU.