Empresa i Treball

Catalunya es consolida com el 5è hub de startups de la Unió Europea

Catalunya supera les 2.000 startups el 2022, un 6,3% més que l'any anterior

query_builder   25 gener 2023 14:10

event_note Nota de premsa

Catalunya supera les 2.000 startups el 2022, un 6,3% més que l'any anterior

  1. Segons un informe d’ACCIÓ presentat aquest dimecres pel conseller Roger Torrent i Ramió, Catalunya ha gairebé duplicat el nombre d’empreses emergents en els últims 6 anys
  2. El 2022 les startups catalanes han captat 1.653 milions d’euros d’inversió, un 4,3% més que l’any anterior i la xifra més elevada de la sèrie històrica
  3. L’informe apunta que les empreses emergents es dediquen sobretot als sectors de la salut (16% del total), els serveis empresarials (12%), les TIC i el mòbil (7%) i l’alimentació (5%)
  4. Catalunya es consolida com el 5è ‘hub’ de startups de la Unió Europea i el 2n preferit pels fundadors per crear-hi una empresa emergent

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat que Catalunya compta amb 2.022 startups (dades de l’any 2022), la xifra més alta de la sèrie històrica i un 6,3% més que l’any anterior. És una de les principals conclusions d’un estudi elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- presentat en roda de premsa aquest dimecres i que posa de manifest la maduresa d’un dels ecosistemes més dinàmics d’Europa. A l’acte també hi ha participat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell.

El conseller d’Empresa i Treball ha assegurat que “aquest 2022 hem superat per primera vegada les 2.000 startups i hem registrat el volum d’inversió en startups més elevat de tota la sèrie històrica: ens hem consolidat com el 1r hub de startups i tecnològic del sud d’Europa de manera indiscutible i entre els cinc primers del continent”. Torrent ha subratllat que “disposem d’un ecosistema ric no només en quantitat sinó en qualitat”. “Un ecosistema que crea llocs de treball de qualitat, que ens internacionalitza i que com hem vist aposta de manera ferma i convençuda per la tecnologia i per sectors estratègics com la salut, les TIC o l’alimentació”, ha afegit. En aquest sentit, ha destacat que aquest ecosistema “actua com un dels grans imants per a la captació del millor talent i de nous projectes d’inversió estrangera al nostre país”, ha afegit.

Segons el document, que es pot consultar en aquest enllaç, el nombre de startups catalanes ha crescut de manera ininterrompuda els darrers anys i s’ha gairebé duplicat des que es va analitzar per primera vegada l’ecosistema, l’any 2016. De fet, el 59% de les empreses emergents catalanes s’ha creat en els darrers cinc anys. Des d’un punt de vista internacional, Barcelona es consolida com el 5è millor ecosistema de la Unió Europea per crear-hi una startup, per darrere només de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam.

Rècord d’inversió

L’estudi presentat avui destaca que el 2022 Catalunya ha captat 1.653 milions d’euros d’inversió en startups, un 4,3% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica, segons càlculs d’ACCIÓ a partir de la base de dades Dealroom. Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, “és molt bona notícia perquè és un indicador que demostra el potencial que tenen aquesta mena d’empreses a Catalunya, l’interès que desperten per als inversors i que dibuixa el futur per als pròxims anys”.

Si s’analitza la inversió captada per les empreses emergents catalanes en els darrers cinc anys (5.043 milions d’euros), és un 296% superior a la que van obtenir en el quinquenni anterior (1.271 milions d’euros), la qual cosa evidencia la fortalesa i solidesa creixent de l’ecosistema català.

Un ecosistema amb més dimensió i més internacional

L’informe apunta que les empreses emergents catalanes facturen de manera agregada 1.720 milions d’euros i ocupen més de 19.100 persones. En els darrers anys les startups catalanes han anat guanyant dimensió, ja que actualment el 76% de les empreses tenen menys de 10 treballadors, mentre que el 2019, abans de la pandèmia, aquest percentatge era del 87%. També ha crescut el gruix de les startups d’entre 11 i 20 treballadors, que ha passat del 8% al 14% en els darrers tres anys.

Pel que fa a l’ocupació que generen aquestes empreses, l’anàlisi elaborada per ACCIÓ destaca que gairebé un de cada quatre treballadors de startups catalanes (un 23%) són estrangers, un 19% en el cas dels fundadors. “Aquest fet és clau per entendre l’ADN de l’ecosistema tecnològic català: el millor talent vol venir a Barcelona a crear i fer créixer els seus projectes empresarials”, ha explicat Castellanos.

En aquest sentit, Barcelona s’ha posicionat a la Unió Europea com el segon hub de startups amb el major percentatge de fundadors internacionals i com el segon preferit pels fundadors per crear-hi una startup, només per darrere de Berlín i per davant de ciutats com Amsterdam o Estocolm. La majoria de professionals estrangers que treballen en empreses emergents catalanes ho fan en els àmbits de la tecnologia, les vendes i la gestió-estratègia. Pel que fa a la connexió internacional, també destaca el fet que el 67% de les startups catalanes compten amb clients estrangers, que representen el 44% de la seva facturació mitjana.

Les startups i la tecnologia

Un dels aspectes que subratlla l’informe presentat aquest dimecres és la importància que tenen les startups a Catalunya des d’un punt de vista tecnològic. El 33% de les empreses emergents treballen amb intel·ligència artificial i big data, i també destaquen el cloud i l’edge computing (11,5%), la Internet de les Coses i la sensòrica (8%), l’automatització (7,5%), la connectivitat (4%), el digital health (4%), la realitat augmentada o virtual (4%) i el blockchain (3%). Així, de forma agregada, el 76% d’aquestes empreses treballa amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, un fet clau en el context de digitalització i transformació tecnològica del teixit productiu del país.

De fet, per primera vegada, l’estudi apunta que el 79% de les startups catalanes inverteixen en R+D: gairebé la meitat (48%) hi dediquen més del 25% dels seus ingressos, mentre que el 30% n’inverteixen més del 50%. La meitat de les empreses emergents (un 49%) té alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement. Per a Castellanos, “en la nova economia del coneixement és imprescindible protegir i posar en valor els actius intangibles de l’empresa per garantir la seva competitivitat i l'aprofitament dels recursos invertits: és un clar indicador del grau tecnològic de les startups”.

Des d’un punt de vista sectorial, les startups catalanes es dediquen a la salut (16%), els serveis empresarials i software (12%); les TIC i el mòbil (6%); l’alimentació (5%) i les finances (5%). També destaquen els àmbits del traveltech i l’oci (5%), la sostenibilitat i l’energia (4,5%); el comerç electrònic i els marketplaces (4%); el contingut digital (4%) i les tecnologies de l’educació (4%).

El directori que recull les startups catalanes

L’estudi està basat en les dades de la plataforma digital Barcelona & Catalonia Startup Hub, un directori creat per ACCIÓ l’any 2016 que recull empreses emergents d’un màxim de 10 anys de vida, tecnològiques, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables en entorns globals i orientades a un creixement ràpid.


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat
  2. Facebook @acciocat
  3. Linkedin ACCIÓ
  4. Youtube ACCIÓ




1  

Imatges

Nombre de startups a Catalunya 2016-2022
FONT: ACCIÓ

Nombre de startups a Catalunya 2016-2022 FONT: ACCIÓ 30528

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia