Recerca i Universitats

Rectores UPF i UOC

El Govern nomena les noves rectores de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat Oberta de Catalunya

query_builder   28 febrer 2023 17:09

event_note Nota de premsa

El Govern nomena les noves rectores de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat Oberta de Catalunya

·El Consell Executiu ratifica amb el nomenament de Laia de Nadal (UPF) i Àngels Fitó (UOC) els respectius processos d’elecció i selecció duts a terme per cada una de les universitats

·Amb aquests nous nomenaments, dues de les dotze universitats de Catalunya passen a estar dirigides per dones

El Govern ha nomenat avui les noves rectores de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Laia de Nadal Clanchet, i de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Àngels Fitó i Bertran, i ratifica així els respectius processos d’elecció i de selecció duts a terme per cada una de les universitats. Amb aquests nous nomenaments, dues de les dotze universitats de Catalunya passen a estar dirigides per dones.

En el cas de Laia de Nadal, que substitueix en el càrrec a Oriol Amat i Salas, ha estat l’única candidata a les eleccions de la UPF i estarà al capdavant del govern de la universitat durant els propers quatre anys. Serà la segona rectora d’aquesta universitat, després de Maria Rosa Virós i Galtier (rectora de 2001 a 2005). Pel que fa a Àngels Fitó, que relleva Josep A. Planell i Estany, ha estat el Patronat de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya (FUOC) qui la va proposar per unanimitat com a nova rectora de la UOC, després d'haver completat el procés de selecció entre un ampli conjunt de candidatures. Fitó serà la segona dona rectora de la UOC després d’Imma Tubella i Casadevall (rectora de 2005 a 2012).

Laia de Nadal Clanchet (UPF)

Doctora en Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en l’especialitat de Biologia Molecular i Bioquímica l’any 2000. Ha realitzat estades de recerca postdoctorals com a investigadora Ramón y Cajal a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i a l’Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) de Zuric.

Actualment és catedràtica del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). És professora als graus en Biologia Humana i en Enginyeria Biomèdica i ha dirigit diverses tesis doctorals.

Pel què fa a la recerca, codirigeix el Grup de Recerca en Senyalització Cel·lular, afiliat a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona), que estudia com les cèl·lules responen i s’adapten als canvis del seu entorn. El grup se centra a caracteritzar el procés de senyalització, les dianes biològiques i la regulació de les funcions fisiològiques, com ara el cicle cel·lular i l’expressió dels gens necessàries per a l’adaptació de l’organisme a l’estrès. Ha estat guardonada amb el premi ICREA Acadèmia en les edicions dels anys 2012 i 2020.

En l’àmbit de gestió, ha estat sotsdirectora al Departament de Ciències de la Salut i la Vida, i des del maig del 2021 ocupa el càrrec de vicerectora de Transferència del Coneixement a la Universitat Pompeu Fabra.

Àngels Fitó i Bertran (UOC)

Doctora en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona (UB), professora sènior de la UOC i, des del 2019, vicerectora de Competitivitat i Ocupabilitat de la UOC.

Directora dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC de 2010 al 2019. Al llarg de la seva trajectòria acadèmica s'ha especialitzat en direcció fiscal i financera i control de gestió, matèries de les quals ha estat professora en diverses universitats (UB, UPC, UAB, UPF i UVic-UCC). Ha compaginat l'activitat acadèmica amb altres activitats professionals d'assessorament en finances i gestió, tant en empreses privades com en institucions públiques.

Vicedegana del Col·legi d'Economistes de Catalunya des del novembre del 2021, i membre del Consell Assessor en Política Econòmica del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Els seus àmbits de recerca són els processos d'harmonització financera, els sistemes de control de gestió i l'impacte transformador de l'educació superior en l'ocupabilitat atenent la complexitat de les dinàmiques laborals. En aquest camp, lidera diferents iniciatives locals i internacionals per reconfigurar un espai d'educació superior que doni resposta als reptes de formació al llarg de la vida que planteja el context de transició actual.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia