Recerca i Universitats

Recerkids Tarragona

L'últim dels quatre congressos de 2023 s'ha celebrat aquest matí a la Universitat Rovira i Virgili

Uns 250 alumnes d'escoles presenten projectes de recerca al congrés Recerkids de Tarragona

query_builder   24 maig 2023 14:52

event_note Nota de premsa

L'últim dels quatre congressos de 2023 s'ha celebrat aquest matí a la Universitat Rovira i Virgili

Uns 250 alumnes d'escoles presenten projectes de recerca al congrés Recerkids de Tarragona

  1. Recerkids és una iniciativa impulsada pel Departament de Recerca i Universitats per fomentar vocacions científiques entre l’alumnat de 5è i 6è d’Educació Primària
  2. Més de 2.700 escolars de 70 centres educatius de tot Catalunya han participat en aquesta VII edició del programa
  3. La temàtica d’enguany és la zoologia i la biodiversitat, especialment l’afectació de les espècies invasores als ecosistemes
Recerkids URV{"name":"2023/05/24/14/50/dcbd605b-e650-4e04-9444-79c5ffb8a2ef.JPG","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":1011064}

Uns 250 alumnes de 7 escoles de la demarcació de Tarragona han participat avui en la VII edició del Recerkids, un programa educatiu impulsat pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya per fomentar les vocacions científiques entre nois i noies d’Educació Primària.

El congrés d’avui és la culminació de tot un trimestre de feina en què l’alumnat de 5è i 6è de Primària ha fet un projecte de recerca científica a l’aula, que enguany ha girat al voltant de la zoologia i la biodiversitat, especialment de l’afectació de les espècies invasores als ecosistemes.

L’acte, que s’ha celebrat a la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia del Campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha permès als centres educatius de la demarcació de Tarragona exposar els resultats dels projectes de recerca i compartir-los amb investigadors i investigadores d’aquesta universitat.

Els participants del congrés, que ha estat organitzat pel Departament de Recerca i Universitats en col·laboració amb la URV, també han pogut participar en diversos tallers experimentals i gaudir d’un espectacle científic dels Clowntífics de Big Van Ciència.

Aquest és el quart i últim congrés del Recerkids d’enguany. Els anteriors s’han celebrat a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universitat de Girona i a la Universitat de Lleida.


El programa busca despertar les vocacions científiques

El Departament de Recerca i Universitats promou, des de fa set cursos, aquest programa educatiu amb dos objectius principals, promoure la recerca científica entre els escolars i donar a conèixer la tasca investigadora i de divulgació de les universitats i centres de recerca.

Enguany, el programa ha comptat amb la participació de més de 2.700 alumnes de 70 centres de tot Catalunya. Un dels fets que explica l’èxit de participació és el treball de la ciència a partir de la indagació i de la resolució de problemes de l’entorn de l’alumnat, la qual cosa fa augmentar la seva motivació.

Durant la primera fase del programa, que va començar el mes de gener, els grups-classe van desenvolupar les recerques proposades. Enguany, per commemorar els 100 anys del naixement de Jordi Sabater i Pi, primatòleg català que va descobrir Floquet de Neu l’any 1966, s’emmarcaven en els àmbits de la zoologia i la biodiversitat.

Dins d’aquestes temàtiques, i amb l’objectiu d’orientar els treballs, es van oferir dues recerques, una d’oberta i una de pautada. La proposta de recerca pautada animava l’alumnat a realitzar un estudi científic sobre alguna espècie animal que estigués provocant canvis en el seu entorn social i natural. L’altra recerca, més oberta, suggeria fer un estudi científic sobre les espècies i éssers vius i observar-ne l’evolució.

El professorat ha rebut material didàctic -un quadern de recerca per a l'alumnat i una guia didàctica- i assessorament pedagògic per part de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d’Eduxarxa. Un cop finalitzada la recerca, cada grup va elaborar un pòster amb els resultats, que també es publicaran al web del programa.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia