Creix dos punts el percentatge de dones emprenedores a Barcelona i representa el 42% del total : Servei de Premsa

Creix dos punts el percentatge de dones emprenedores a Barcelona i representa el 42% del total

03/04/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El departament d’anàlisi de l’Oficina Municipal de Dades (OMD) publica, per setè any consecutiu, l’Informe “l’Emprenedoria a Barcelona, que ofereixen una visió del perfil emprenedor a la ciutat a partir de l’explotació de la informació provinent de la Mostra Contínua de Vides Laborals (MCVL).

Les dades que es presenten ofereixen una visió complementària de la informació que es publica en el marc del projecte acadèmic Global Entrepreneurship Monitor (GEM), que constitueix la font estadística de referència internacional sobre l’emprenedoria però que no ofereix dades a nivell municipal. Seguint la metodologia del Projecte GEM, s’identifica la figura de l’emprenedor a la MCVL seleccionant les persones treballadores del règim d’autònoms de la Seguretat Social que inicien una activitat la durada de la qual comprèn un període de fins a 42 mesos.

D’acord amb aquesta publicació periòdica de l’OMD, Barcelona comptava l’any 2022 amb un total de 40.875 persones emprenedores residents a la ciutat, d’acord amb l’estimació realitzada a partir de les dades de treballadors autònoms de la MCVL. Aquesta xifra representa prop de dos terços del total de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (65%) i més de la quarta part de Catalunya (26%).

 

 

A Barcelona, les persones emprenedores en 2022 seguien sent majoritàriament homes (58%). Tanmateix, el pes de les dones emprenedores ha crescut en uns dos punts percentuals en el 2022 i se situa en el 42%, ja que la seva evolució ha estat més positiva que la dels homes, amb un lleuger increment de l’1,2% en relació amb el 2021 i recuperen el nivell de 2019. En canvi, el col·lectiu d’homes emprenedors experimenta un significatiu descens (-7,6%), després de marcar màxims en el 2021. Així doncs al 2022 hi havia a la ciutat 17.175 dones emprenedores i 23.700 homes.

La taxa d’activitat emprenedora a la ciutat (3,9% en 2022) es manté relativament estabilitzada en els darrers anys al voltant del 4% i es situa només dues dècimes per sota del nivell de 2021 i 2019. La taxa d’activitat emprenedora dels homes (4,6%) ha estat superior a la de les dones (3,2%) al llarg de tota la sèrie històrica. Tanmateix, el diferencial s’ha escurçat lleugerament en relació amb el 2021.

Per franges d’edat, el nombre de persones emprenedores de 18 a 39 anys  (21.100 persones) s’ha estabilitzat a la ciutat en relació amb el 2021 i representa el 51,6% del total, amb un lleuger predomini sobre les de 40 a 64 anys (19.775 persones). La taxa d’activitat emprenedora del col·lectiu de 18 a 39 anys (4,4%) segueix sent superior a la de les persones de 40 a 64 anys (3,5%).

Les persones emprenedores de Barcelona en 2022 seguien sent majoritàriament de nacionalitat espanyola: 22.850 persones que representen el 55,9% del total. No obstant això, la seva participació sobre el total ha tendit a la baixa, mentre que la dels estrangers ha evolucionat a l’alça i ja representen el 44,1% del total. La taxa d’activitat emprenedora de la població estrangera (6%) dobla la de les persones de nacionalitat espanyola (3%).

Per sector d’activitat i de forma coherent amb l’estructura del teixit productiu de la ciutat, caracteritzada pel fort protagonisme del sector serveis, s’observa un elevat percentatge de persones emprenedores residents a la ciutat que desenvolupen la seva activitat al terciari (89,2%). Aquest percentatge s’ha anat incrementant al llarg dels darrers anys i és més de vuit punts percentuals superior al del conjunt de Catalunya, on tant la indústria com la construcció tenen un major pes relatiu.

L’Eixample seguia concentrant el major nombre de persones emprenedores en 2022 (16,8%), de forma coherent amb el pes de la població resident, seguit de Sant Martí (13,6%) i Sarrià-Sant Gervasi (10,5%).  L’evolució més positiva ha estat la de Gràcia, amb un increment del nombre de persones emprenedores del 8,3% en relació amb el 2021, seguit de Ciutat Vella (+3,9%) i Les Corts (+1,3%). Tanmateix, Sarrià-Sant Gervasi va ser novament el districte amb la major propensió a l’emprenedoria, amb una taxa del 4,9%, seguit de Gràcia, Les Corts i Ciutat Vella, on les taxes també van superar el 4%.





Paraules clau

dona/ emprenedoria/ Oficina Municipal de Dades (OMD)/