Empresa i Treball

El conseller Torrent en la seva intervenció en atenció a mitjans ( Foto: Albert Canalejo)

El Pacte Nacional per a la Indústria aconsegueix un compliment pressupostari del 97% l'any 2023

query_builder   10 abril 2024 13:31

event_note Nota de premsa

El Pacte Nacional per a la Indústria aconsegueix un compliment pressupostari del 97% l'any 2023

  1. En aquest període s’han executat un total de 786,39 milions d’euros i més de 1.400 des de la seva aprovació el setembre del 2022
  2. Ho ha anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, que ha presidit aquest matí la Comissió executiva del Consell Català de l'Empresa

El Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) ha aconseguit una execució pressupostària de 786,39 milions d’euros l’any 2023, el que representa un 97% de la quantitat prevista, segons ha avançat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en la Comissió executiva del Consell Català de l’Empresa.

En la reunió també hi han participat el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, el director general d’Indústria, Oriol Alcoba Malaspina, i representants de Foment del Treball, Pimec, UGT i CCOO.

El conseller Torrent ha qualificat d’excel·lent el balanç del Pacte Nacional per a la Indústria i ha assegurat que “ens acosta a l’objectiu principal d’aquest Govern que és reindustrialitzar Catalunya”. El responsable d’Empresa i Treball ha explicat que “el PNI és una eina eficaç i efectiva i ha de continuar desenvolupant-se ja que és una eina de país”.

Torrent ha afirmat que els resultats del PNI impacten en l’economia catalana. En aquest sentit, ha indicat que “la indústria ha crescut un 3,5%, molt per sobre de les previsions, així com del creixement de l’Estat (1,9%) i del comportament de la zona euro que ha caigut un 1,9%”. El conseller ha assegurat que “l’ocupació es consolida com una de les grans fortaleses de la indústria amb un nou increment de les afiliacions durant el 2023 i ja se situa un 2’7% per sobre dels nivells prepandèmia i també s’ha aconseguit xifres rècords en captació d’inversions i exportacions”.

El Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 és un acord programàtic de país per transformar el model industrial a Catalunya, rellançar l’economia productiva, augmentar el pes de la indústria en l’estructura econòmica, promoure una indústria més digitalitzada, innovadora, sostenible i generadora d’ocupació de qualitat, i atorgar un marc d’estabilitat temporal a la política industrial.

Durant la seva intervenció el conseller també ha destacat algunes de les actuacions del PNI que són competència d’Empresa i Treball. En el seu conjunt, el 2023, s’han destinat 322 milions d’euros a les polítiques industrials del Pacte, cosa que representa un grau d’execució pressupostària del 114%. Aquest alt compliment posa de manifest l’elevat grau de compromís de la Generalitat amb la doble transició, verda i digital, d’acord amb la política industrial europea.

Entre aquestes actuacions, destaquen:

  1. El Programa d'ajuts per a la renovació de maquinària i equipament avançat i noves inversions productives, el qual estava dotat inicialment amb 16 M€ i finalment se n’han executat 49. Aquests ajuts de la Direcció General d’Indústria han generat 1.424 nous llocs de treball i han ajudat a mantenir l’ocupació en 19.295 llocs més.
  2. El Pla d'atracció d’inversions de nous elements de la cadena de valor d'empreses, amb una execució pressupostària de 54 M€ per part d’ACCIÓ, més del doble del que estava previst (24M€), amb la qual es van finançar 112 projectes.
  3. En política d’innovació, també per part d’ACCIÓ, destaquen els 22,5 M€ destinats a centres tecnològics i centres Tecnio i els 11,7 M€ destinats als nuclis d’R+D.
  4. En política de formació, cal destacar els prop de 59 M€ que el SOC ha destinat a Formació per a l'ocupació adreçada a persones desocupades del sector industrial, gairebé el triple del que estava previst (20 M€), així com els més de 20 M€ que el Consorci de Formació Contínua ha dedicat a Accions de formació no formal, enfront dels 14 M€ previstos inicialment.

Més de 3.200 milions d’euros i 152 actuacions

El Pacte s’estructura en cinc àmbits temàtics, amb 152 actuacions i més de 3.270 milions d’euros de pressupost, incloent els fons europeus, en tots els anys d’execució.

Els principals resultats i actuacions són:

> Sostenibilitat, energia i economia circular

  1. 263,3 milions euros de pressupost executat

L’objectiu és apostar per una economia verda i circular que estalviï recursos, valori els residus i impulsi la innovació i la competitivitat industrial. Així mateix, reduir els costos energètics de la indústria catalana enfront dels competidors i impulsar la transició energètica per fer front a l’emergència climàtica.

Aquest és l’àmbit on l’increment del pressupost finalment aplicat ha estat major al previst inicialment. Aquest fet respon a la importància de la transició ecològica en el context actual i que el PNI ha recollit des del primer moment.

Actuacions destacades:

  1. Ajuts a la competitivitat i sostenibilitat a les industries agroalimentàries
  2. Ajuts a la competitivitat de les cooperatives i altres entitats associatives agràries
  3. Impuls a la biomassa
  4. Rehabilitació i millora de l’eficiència energètica en habitatges

> Digitalització, Indústria 4.0, innovació i internacionalització

  1. 243 milions euros de pressupost executat

El propòsit és potenciar la competitivitat del teixit empresarial català per mitjà de la digitalització, la Indústria 4.0, la innovació i la internacionalització. En aquest àmbit destaquen les següents actuacions:

Actuacions destacades:

  1. Programa d'ajuts per a la renovació de maquinària i equipament avançat i noves inversions productives

> Ocupació de qualitat, condicions de treball i formació de les persones treballadores a la indústria

  1. 169 milions euros de pressupost executat

L’objectiu del Pacte nacional per a la indústria en aquest àmbit és: millorar la capacitació dels treballadors i les treballadores per mitjà de la formació professional i la formació universitària al llarg de la vida, que donin resposta, amb qualitat i de forma flexible, a les necessitats de les empreses i de la societat, així com fomentar l’ocupació industrial de qualitat tenint en compte els reptes que les transicions digital i ecològica poden comportar per a les persones treballadores.

Actuacions destacades:

  1. Formació per a l'ocupació adreçada a persones desocupades del sector industrial
  2. Accions de formació no formal de qualificació i requalificació de la població activa
  3. Contractació en la indústria de les dones especialment en situació de vulnerabilitat

> Infraestructures i sòl industrial

  1. 89,4 milions euros de pressupost executat (provisional)

La idea és fer que Catalunya disposi d’un millor equipament d’infraestructures, tant físiques com digitals, així com d’una adequada disponibilitat de sòl industrial, que permeti augmentar la productivitat industrial, vertebrar el territori i afavorir l’atracció d’inversions.

Aquest és l’àmbit amb més canvis en les actuacions previstes. El PNI és un document viu, i en aquest àmbit s’han produït diversos replantejaments que expliquen aquest nivell d’execució. És el cas de la reindustrialització de la plataforma LOGIS Penedès. S’ha produït un canvi estratègic en el destí dels terrenys. El Govern prioritza realitzar en aquell espai l’ampliació de l’IDIADA, de manera que es dota el territori d’activitat més innovadora i tractora d’altres sectors.

Un altre exemple és el cas del LOGIS DUM a Barcelona, que s’ha descartat després d’analitzar-ne la viabilitat i detectar que és més efectiva una estratègia d’actuació aprofitant espais ja existents. A més, cal afegir-hi que manquen les dades d’execució d’Incasòl, fet que no permet tenir un recompte complet de les execucions dutes a terme.

> Finançament i dimensió empresarial

  1. 20,9 milions euros de pressupost executat

L’objectiu és incrementar la dimensió de les pimes per tal que puguin competir eficaçment en el mercat global i actuïn com a tractores de l’economia, així com fomentar l’emprenedoria i posar a disposició del sector productiu instruments eficients de capitalització i de finançament per facilitar el creixement i l’activitat empresarial. Destaquen les següents actuacions:

Actuacions destacades:

  1. Préstecs Indústria 4.0
  2. Pla d’Emprenedoria cultural

Més suport al sector industrial

Empresa i Treball ha ampliat de 23 a 31 milions d’euros els recursos destinats als ajuts a projectes d’inversions productives que millorin la competitivitat, l’impacte en el grau de sostenibilitat ambiental i la digitalització a empreses industrials.

D’altra banda, el Departament ha publicat una nova convocatòria on destina 5,3 milions d’euros en ajuts per a facilitar l’accés a garanties a projectes de reindustrialització i impuls de l’activitat industrial a Catalunya.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter:@empresacat | @treballcat


3  

Imatges

El conseller Torrent en la seva intervenció en atenció a mitjans ( Foto: Albert Canalejo)

El conseller Torrent en la seva intervenció en atenció a mitjans ( Foto: Albert Canalejo) 1241730

Reunió de la Comissió executiva del Consell Català de l'Empresa.

Reunió de la Comissió executiva del Consell Català de l'Empresa. 1585808

El conseller Torrent en la Comissió executiva del Consell Català de l'Empresa, acompanyat del secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, el director general d'Indústria, Oriol Alcoba Malaspina.

El conseller Torrent en la Comissió executiva del Consell Català de l'Empresa, acompanyat del secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, el director general d'Indústria, Oriol Alcoba Malaspina. 1042342

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia