Territori

Sandra Lavorel.

L'ecòloga Sandra Lavorel, Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2020

query_builder   22 setembre 2020 09:35

event_note Nota de premsa

L'ecòloga Sandra Lavorel, Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2020

  • El Jurat ha destacat la tasca “d’una de les principals ecòlogues d’Europa que representa una de les millors combinacions entre les ciències biològiques i les ciències socials”

 

  • Professora d’investigació del Laboratori d’Ecologia Alpina (CNRS) de Grenoble (França), és una de les fundadores de l’ecologia basada en trets funcionals, que ajuda a explicar com la biodiversitat i el funcionament dels ecosistemes responen als canvis ambientals

 

  • És la XVI edició d’aquest premi, el més important que concedeix la Generalitat, juntament amb el Premi Internacional Catalunya

 

Sandra Lavorel

La doctora Sandra Lavorel ha estat l’escollida enguany com a guanyadora del Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2020, d’entre 38 candidatures. El Jurat ha valorat la tasca d’aquesta doctora, professora d’investigació del Laboratori d’Ecologia Alpina (CNRS) de Grenoble (França), considerada una de les principals ecòlogues d’Europa. En aquesta sentit, ha valorat la seva aportació com “una de les fundadores de l’ecologia basada en trets funcionals, un camp que ajuda a explicar com la biodiversitat i el funcionament dels ecosistemes responen als canvis ambientals”.

 

A més, ha destacat que “les seves contribucions han inspirat la moderna ecologia de comunitats vegetals i ajuden a explorar la importància funcional de la biodiversitat de la Terra”. Per al jurat, el treball de la doctora Lavorel “combina un elevat rigor metodològic en el disseny d’experiments i observacions amb el realisme de les situacions de camp”. Considera que ha fet contribucions destacades als vincles entre l’ecologia de comunitats i l’ecologia del paisatge a Europa, amb un enfocament important en les regions mediterrànies i alpines, i també a Oceania. A més, ha desenvolupat el concepte de la biodiversitat i els ecosistemes com a proveïdors d’adaptació al canvi climàtic des d’una perspectiva interdisciplinària.

 

Per això, el Jurat valora que la seva figura “representa una de les millors combinacions entre les ciències biològiques i les ciències socials, i el compromís directe amb grups d'interès externs a l'acadèmia, i això sense perdre el rigor conceptual”.

 

D’altra banda, subratlla el seu compromís de servei internacional mitjançant la col·laboració d’investigadors de tot el món i la traducció de la ciència per a polítiques (IGBP, MEA, IPBES). És cofundadora de diverses xarxes internacionals d’investigació, entre les quals destaca la base de dades TRY (Plant Trait Database), la primera i més gran base de dades comunitària de plantes del món, que va concebre fa un parell de dècades i que ara és una infraestructura coneguda que ha rebut més de 10.000 sol·licituds.

 

Finalment, el Jurat posa en valor “l’extraordinari nombre d’estudiants de doctorat que ha supervisat”, així com el fet que “s’ha compromès excepcionalment amb la tutoria i el desenvolupament de capacitats molt més enllà dels seus equips de recerca immediats”. Prova d’això és que disposa d’un notable registre bibliomètric i és una investigadora molt citada. “Ha estat molt influent en totes les seves col·laboracions, i amb el compromís i el lideratge internacionals i en tota la comunitat ecològica”, conclou.

 

El Premi Ramon Margalef d’Ecologia és el més important que atorga la Generalitat, juntament amb el Premi Internacional Catalunya. L’acte de lliurament es farà el mes de novembre de 2020.

 

Reconeixement als líders de l’ecologia

 

Des del 2004, la Generalitat distingeix amb el Premi Ramon Margalef d’Ecologia persones d’arreu del món que treballen per avançar en la descoberta de la ciència ecològica. El guardó va ser creat en honor a la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), un dels màxims exponents mundials, reconegut per la seva contribució en la tasca científica i intel·lectual en el camp de l'ecologia moderna.

 

El premi, que compta amb una dotació de 80.000 euros i una obra d’art en memòria de Ramon Margalef, s’atorga després d’analitzar el seguit de candidatures presentades cada any per institucions universitàries, escoles superiors, centres de recerca, acadèmies científiques o amb branques científiques, i altres institucions de finalitat anàloga. Fins avui han estat premiats Paul Dayton, John Lawton, Harold Mooney, Daniel Pauly, Paul Ehrlich, Simon Levin, Juan Carlos Castilla, Daniel Simberloff, Sallie Chisholm, David Tilman, Robert Ricklefs, Josep Peñuelas, Sandra Díaz, Steve Carpenter i Carlos M Duarte.

 

2  

Imatges

Sandra Lavorel

Sandra Lavorel 955

Sandra Lavorel, amb Macron, en ser investida Officier de l'Ordre National du Mérite, el 2016.

Sandra Lavorel, amb Macron, en ser investida Officier de l'Ordre National du Mérite, el 2016. 681

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 177

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia