Polítiques Digitals

Presentació Baròmetre TIC 2020

El sector TIC es consolida com el motor més potent de l'economia catalana

El 72% de les empreses TIC catalanes ha tancat el 2019 millor que l'any anterior i prop d'un 40% preveu un creixement de facturació per al 2020 malgrat la crisi de la Covid-19

query_builder   5 octubre 2020 13:00

event_note Nota de premsa

El sector TIC es consolida com el motor més potent de l'economia catalana

El 72% de les empreses TIC catalanes ha tancat el 2019 millor que l'any anterior i prop d'un 40% preveu un creixement de facturació per al 2020 malgrat la crisi de la Covid-19

  • La presència de talent femení creix respecte de l’edició anterior però continua tenint molt marge de millora, amb només un 8,6% de dones en posicions tècniques al sector
  • El ‘Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya’ alerta, però, que hi ha factors com la manca de talent que fan que l’evolució del sector no sigui encara millor
  • El Baròmetre conclou que és estratègic continuar incidint en la col·laboració publicoprivada per garantir la digitalització del país i mantenir la bona evolució del sector
Presentació Baròmetre TIC 2020

El sector tecnològic és actualment el motor més potent de l’economia catalana, tal com ho demostren les dades sobre creació d’empreses i llocs de treball i les previsions de creixement i de facturació del ‘Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2020’. En termes de balanç, el Baròmetre confirma que no només s’han complert les expectatives del 2018, sinó que s’han superat. El 72% de les empreses TIC catalanes ha tancat l’any 2019 millor que l’any anterior i, fins i tot, un 29% ho ha fet amb un augment de facturació superior al 5%.

A més, les previsions per aquest 2020, en ple context de crisi per la COVID-19, mostren que les empreses TIC manifesten més resiliència que les de la resta de sectors. Un 40% de les empreses TIC projecta un escenari de facturació de l’exercici de 2020 superior al del 2019. Un 17% d’aquestes companyies preveu que aquest increment serà per sobre del 5%, mentre que un 8% creu que se situarà entre el 2,5% i el 5%.

Malgrat això, el Baròmetre alerta que la manca de talent al sector TIC pot suposar un fre per a la competitivitat de les empreses. Prop del 70% de les empreses TIC incrementaria la seva facturació si disposés de més professionals formats. Si l’anterior edició del Baròmetre ja advertia que no es podria donar resposta a les necessitats del sector sense abordar els reptes del talent, la d’aquest any consolida el talent com un element indestriable de l’evolució del sector.

Aquestes són algunes de les conclusions de la dotzena edició del ‘Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya’ elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), un indicador que recull les percepcions i valoracions d’una mostra representativa del teixit empresarial català i que ha estat presentat aquest matí pel conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, el comissionat d’Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson, i el president de CTecno, Joan Ramon Barrera.

Les dades del Baròmetre ens confirmen que el sector TIC és un dels més potents del país: cap altre sector de l’economia catalana ha crescut en ocupació com ho ha fet aquest sector els últims 5 anys”, ha assegurat el conseller Jordi Puigneró durant la presentació de l’informe. “Ja sabíem la importància que té la digitalització en l’economia -ha afegit Puigneró-, però la pandèmia ha significat la visibilització del sector TIC: ha fet palès que no només és aquí, que existeix,  sinó que la transformació digital és una via imprescindible per a qualsevol país per afrontar els reptes del futur”. Per això, ha conclòs el conseller, “la funció de l’administració és accelerar aquesta digitalització i, sobretot, vetllar perquè que ningú quedi enrere”.

Pel que fa a la presència de dones al sector TIC, el Baròmetre continua evidenciant l’escassetat de talent femení en l’àmbit tecnològic. Així, tot i haver crescut lleugerament respecte de l’edició anterior i malgrat la feina  que s’està fent en aquest camp, el talent femení segueix essent una assignatura pendent en les posicions tècniques, amb només el 8,60%, el que suposa un lleu increment respecte a l’any passat (7,9%).

Una altra dada rellevant que recull el Baròmetre és el paper essencial de les TIC en l’impuls del teletreball. Les empreses del sector TIC tenen un 80% dels professionals teletreballant, dada que reflecteix l’avantatge que suposen les TIC a l’hora de garantir la continuïtat de la feina i la facturació de les empreses.

El teixit empresarial TIC català es valora en 6,54 punts sobre 10, mantenint els nivells assolits durant els darrers anys tot i el context de crisi en què ens trobem. Segueix sent evident que per superar aquest índex de valoració cal impulsar millores estructurals que permetin fer un salt qualitatiu en el sector.

En aquest sentit,  el Baròmetre aposta per la col·laboració estreta entre  l’empresa i el sector públic com a clau per contribuir al procés de digitalització del país i incidir en polítiques de creació de talent. Així mateix, el Baròmetre d’aquest any mostra la importància del foment de la innovació també en la compra pública i en les infraestructures i noves tecnologies.

Podeu consultar el Baròmetre TIC 2020 aquí

1  

Imatges

Presentació del 'Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2020'

Presentació del 'Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2020' 1771

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia