Un dron per dur medicines al Nepal guanya el Premi UPC per a treballs de recerca de batxillerat

Un dron per dur medicines al Nepal guanya el Premi UPC per a treballs de recerca de batxillerat
+
Descarregar

‘Drone Niara. Aquella que té grans propòsits’, d'Armand De Asís i Anuar Vidal, alumnes de l’Escola Pia de Nostra Senyora de Barcelona, ha estat el treball guanyador del 21è Premi

Un dron per dur medicines al Nepal guanya el Premi UPC per a treballs de recerca de batxillerat
+
Descarregar

Disseny i muntatge del 'Drone Niara' dels alumnes guanyadors a la categoria de treballs de recerca de batxillerat

Un dron per dur medicines al Nepal guanya el Premi UPC per a treballs de recerca de batxillerat
+
Descarregar

El projecte de rehabilitació i transformació de l’edifici de l'actual Llotja i el Moll dels Pescadors de Barcelona, de Marta Peret, premiat en la categoria de projectes de CFGS

Un dron per dur medicines al Nepal guanya el Premi UPC per a treballs de recerca de batxillerat
+
Descarregar

Disseny interior de l'edifici rehabilitat de la Barceloneta, obra de Marta Peret

Un dron per dur medicines al Nepal guanya el Premi UPC per a treballs de recerca de batxillerat
+
Descarregar

El treball de Paula Gràcia i David Pujo per recuperar metalls de residus electrònics, finalista del Premi

Un dron per dur medicines al Nepal guanya el Premi UPC per a treballs de recerca de batxillerat
+
Descarregar

Ingrid Barrera ha plantejat la rehabilitació d'un espai abandonat per ser usat per persones amb TEA

Un innovador dron capaç de subministrar medicines a zones de difícil accés i una proposta de rehabilitació de la Llotja i el Moll dels Pescadors de Barcelona, han estat els treballs guanyadors del 21è Premi UPC Arquitectura, Enginyeria, Ciències i Tecnologia. El lliurament dels guardons ha tingut lloc el 19 d’octubre, en un acte en format virtual.

20/10/2020

La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) ha premiat amb el 21è Premi UPC Arquitectura, Enginyeria, Ciències i Tecnologia el treball de batxillerat ‘Drone Niara. Aquella que té grans propòsits’, presentat per Armand De Asís i Anuar Vidal, alumnes de l’Escola Pia de Nostra Senyora de Barcelona que han dissenyat i construït un dron d’ala fixa, anomenat ‘Drone Niara’, que permet fer arribar medicines a llocs de difícil accés per via terrestre en situacions d’emergència. Els autors del treball han plantejat una solució tecnològica amb un clar vessant social: facilitar el subministrament de medicines al Nepal.

Vídeo del treball 'Drone Niara. Aquella que té grans propòsits'

Tutoritzat pel professor Xavier Perramon, el dispositiu ‘Drone Niara’ ha estat dissenyat per transportar una càrrega de fins a un quilo de pes, amb un abast de 10 quilòmetres de radi d’acció per poder llançar capses de medicaments de manera segura i precisa. La proposta dels estudiants inclou un sistema de control de ruta a través de GPS i incorpora materials de construcció sostenibles i motors elèctrics per evitar les emissions de CO². El treball també ha estat seleccionat per participar en l’edició del 2021 del concurs internacional Ciencia en Acción.

La rehabilitació de la Llotja i el Moll dels Pescadors, projecte guanyador de CFGS
Marta Peret
, alumna de l’Escola Massana. Centre d'Art i Disseny de Barcelona, és la guanyadora en la categoria de projectes de CFGS per la seva proposta ‘La platgeta. Espai d'apropiació veïnal’. El projecte, tutoritzat pel professor Ferran Signes, planteja la rehabilitació i transformació de l’edifici de l'actual Llotja i el Moll dels Pescadors de Barcelona per convertir-los en un nou espai per als veïns del barri de la Barceloneta. Aquesta renovació de l’edifici i de l’entorn planteja que hi hagi zones versàtils per a poder realitzar activitats diverses i que sigui un espai que reforci l’estratègia de teixit de barri en un moment en què la gentrificació urbana representa una amenaça.

Recuperant metalls preuats de residus electrònics
El treball ‘Recuperació de metalls preuats de residus electrònics mitjançant un catalitzador biològic’, presentat per Paula Gràcia i David Pujol, alumnes de l’Institut d'Auro de Santpedor, i tutoritzat pel professor Pedro Martínez, ha resultat finalista del Premi en la categoria de batxillerat. La seva proposta es basa en un projecte de la UPC que aplica un mètode innovador i ecològic per extreure els materials preuats continguts en residus d’aparells elèctrics i electrònics, anomenat biolixiviació, amb l’acció de microorganismes. Partint d’aquest mètode, els alumnes aconsegueixen l’extracció del coure present a plaques impreses d’aparells obsolets amb el bacteri Acidithiobacillus ferrooxidans.

Transformant un espai en desús per a persones amb TEA
El projecte ‘Ona, llar per persones amb TEA’ d’Ingrid Barrera, alumna de l’Escola Massana. Centre d'Art i Disseny Barcelona, ha obtingut una menció especial del jurat en la categoria de CFGS. Tutoritzat per la professora Marta Ferré, el projecte planteja la recuperació d’un espai en desús per donar-li un ús social: una caserna de la Guàrdia Civil de 1949 a la població de Belianes, a 44 quilòmetres de Lleida, un nucli amb poca població. En concret, el nou espai està pensat per prioritzar les necessitats de persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) per convertir-lo en un entorn segur i adaptat a les seves necessitats.

Un premi amb més de 20 anys d’història
El Premi UPC Arquitectura, Enginyeria, Ciències i Tecnologia per a treballs de recerca de batxillerat i projectes de CFGS ha arribat enguany a la seva 21a edició i ha comptat amb el patrocini de RESA - Residencias Universitarias i la col·laboració d'UPCnet, la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat, l'Institut universitari de recerca en Ciència i Tecnologies de la Sostenibilitat de la UPC, l'Exploratori dels Recursos de la Natura, Ciencia en Acción, l'Obra Social "la Caixa" i l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès.

El Premi UPC té com a objectiu principal potenciar l'interès de l'alumnat de batxillerat i de cicle formatiu de grau superior per les àrees d'expertesa i coneixement de la UPC, que són de l’àmbit STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques, per les seves sigles en anglès). Així mateix, es premia la incorporació de la dimensió sostenibilista que es realitza en aquest àmbit des de les aules de secundària.

En l’edició d’enguany del Premi s’han inscrit un total de 189 treballs realitzats per 237 alumnes, tant de batxillerat com de CFGS, procedents de 147 centres educatius d’arreu de Catalunya. Dels premiats, diversos alumnes estan estudiant ara un grau a la UPC: Armand De Asís ha iniciat el grau en Ciència i Enginyeria de Dades –un grau que s’imparteix conjuntament a la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME), l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) i la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB); Anuar Vidal cursa el grau en Enginyeria de Sistemes Aeroespacials a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), al Campus del Baix Llobregat, mentre que David Pujol estudia el grau en Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT).



Lliurament virtual, el 19 d'octubre

El lliurament del 21è Premi UPC Arquitectura, Enginyeria, Ciències i Tecnologia que atorga la UPC als millors treballs de recerca de batxillerat i projectes de cicles formatius de grau superior (CFGS) ha tingut lloc el 19 d’octubre, en format virtual. L’acte ha comptat amb la presència del rector de la UPC, Francesc Torres; la vicerectora de Docència i Estudiantat, Núria Garrido, i Enric Carrera, en representació de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC, i amb l’assistència, a distància, de les persones premiades i de representants de l’entitat patrocinadora –RESA Residencias Universitarias– i de les institucions col·laboradores del guardó.

Els guanyadors de les dues categories del premi han rebut una tauleta i una beca que cobreix tots els crèdits matriculats per primera vegada durant el curs acadèmic 2020-2021 en estudis oficials a centres propis de la UPC. La tutoria dels treballs es premia amb una targeta per a l’adquisició de productes culturals i amb la inscripció gratuïta a un curs EXPLORA de l’Exploratori de Recursos de la Natura. Els centres d’ensenyament han estat premiats amb la participació d’una de les seves classes a la propera edició de la Fira del Coneixement de Berga.