La UPC impartirà el primer grau en Intel·ligència Artificial de Catalunya el curs 2021-2022

La UPC impartirà el primer grau en Intel·ligència Artificial de Catalunya el curs 2021-2022
+
Descarregar

Representants institucionals a l'inici de l'acte de presentació del nou grau en Intel·ligència Artificial, que s'impartirà a la UPC el curs 2021-2022

La UPC impartirà el primer grau en Intel·ligència Artificial de Catalunya el curs 2021-2022
+
Descarregar

D'esquerra a dreta, Francesc Xavier Grau, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat; Francesc Torres, rector de la UPC, i Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, en l'acte de presentació del nou grau en Intel·ligència Artificial

El 19 de novembre s’ha presentat el primer grau oficial en Intel·ligència Artificial de Catalunya, impulsat per la UPC amb el suport de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’estratègia Catalonia.AI. Amb la posada en marxa d’aquest nou grau el curs que ve, a la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB), la Universitat esdevé la primera universitat de tot l’Estat a oferir una formació completa en IA, amb grau, màster i doctorat.

19/11/2020

Catalunya disposarà el curs que ve (2021-2022) de la formació universitària oficial en Intel·ligència Artificial més completa de tot l’Estat, gràcies a la posada en marxa del nou grau en Intel·ligència Artificial (GIA) impulsat per la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) amb el suport del Govern de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’estratègia Catalonia.AI. El GIA, que s'impartirà a la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB), és fruit d’un conveni signat entre el Departament de Polítiques Digitals, la UPC i la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement que estableix l’aportació de 600.000 euros per part de Polítiques Digitals (a raó de 200.000 euros anuals del 2021 al 2023) per a la creació i la posada en marxa d’aquest nou grau universitari.

El nou grau s’afegeix al programa de doctorat i al màster oficial específics en IA que ofereix la UPC des del 1985 i 2005, respectivament, per la qual cosa la seva posada en marxa convertirà la UPC, pionera a Catalunya i Europa en la formació especialitzada en l’àmbit TIC i especialment en el camp de la intel·ligència artificial, en la primera universitat de tot l’Estat a oferir una formació oficial completa en IA, amb grau, màster i programa de doctorat.

Així ho han explicat aquest matí el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, durant l’acte de presentació del nou grau, juntament amb el rector de la UPC, Francesc Torres; el degà de la (FIB), Josep Fernàndez, i el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau.

La creació del primer grau oficial en IA de Catalunya respon a l’objectiu del Govern català, explicitat en la seva estratègia digital i concretament en l’estratègia Catalonia.AI, de millorar l’oferta universitària vinculada a la intel·ligència artificial per donar resposta a la demanda cada cop més creixent de professionals qualificats en aquest àmbit, un dels més sol·licitats pel sector digital.

El sector TIC no ha parat de créixer en els darrers anys i, malgrat la crisi de la COVID-19, ha generat 14.400 nous llocs de treball entre gener i setembre del 2020, arribant a les 128.700 persones ocupades, cosa que representa gairebé el 4% de l’ocupació a Catalunya. Aquest creixement ha anat lligat a l’augment de la demanda de professionals qualificats per part de les empreses TIC, un 70% de les quals incrementaria la seva facturació si disposés de més professionals formats, segons dades del darrer Baròmetre del sector tecnològic.

En aquest sentit, el conseller Puigneró ha destacat que “posar en marxa aquest primer grau en intel·ligència artificial de Catalunya és estratègic per al futur desenvolupament del sector tecnològic català i, en conseqüència, per al conjunt de l’economia”. El conseller ha recordat que “el sector TIC és actualment el motor més potent de l’economia catalana, sector d’oportunitats i clau per a la reactivació econòmica del país”, per la qual cosa, ha afegit, “és cabdal continuar apostant per la generació, atracció i retenció de talent digital amb iniciatives com la que presentem avui, perquè aquest talent es tradueixi en els molts llocs de treball que l’economia digital demanda i permeti mantenir i maximitzar el creixement del sector”.

Per part seva, el rector de la UPC, Francesc Torres, ha afirmat que “el nou grau en Intel·ligència Artificial és clarament una aposta de futur, que aporta valor transversal per a totes les àrees de la UPC i d'un elevat interès al món empresarial. Estem orgullosos no només de ser una universitat capdavantera, sinó també de tenir capacitat per oferir un pla d'estudis referent a nivell internacional i que contempli el màxim espectre. Precisament en un context com l’actual, marcat per la pandèmia, les tecnologies vinculades a la IA estan afavorint la detecció de models, pautes de comportament o vacunes”. Així mateix, Francesc Torras ha afegit: “Enguany, la UPC celebra el seu 50è aniversari i s'ha marcat com a lema 'la UPC sense límits'. Apostar per aquesta nova titulació amplia favorablement els nostres límits, ens posiciona a l'avantguarda docent del país i permet apropar-nos més a la resolució de reptes que té ara la societat”.

Sobre el nou grau en IA

De quatre cursos de durada i amb 50 places anuals, el grau en Intel·ligència Artificial (GIA) de la FIB centrarà la formació en els perfils professionals amb espai propi en el teixit socioeconòmic del nostre entorn immediat, amb projecció de futur i que poden cobrir la demanda dels propers anys en l’àmbit de la IA: experts en IA aplicada a entorns industrials i de producció (inclosa la Indústria 4.0); IA centrada en l’ésser humà, i IA aplicada a l’extracció de valor de les dades. Tots els perfils tindran una formació transversal en ètica i impacte social.

Es tracta d’una disciplina amb uns camps d’aplicació cada dia més amplis, i la seva conjunció amb la robòtica fa que permanentment hi hagi més tasques complexes que poden ser resoltes per (o amb la col·laboració de) les màquines, en entorns físics o de programari. La IA té una funció cada cop més important en àmbits com les ciutats intel·ligents, la mobilitat autònoma, el comerç electrònic, els sistemes de suport a la presa de decisions, la medicina personalitzada, el comerç electrònic, la computació d’altes prestacions, o les xarxes socials, entre d’altres.

La nova titulació inclou un ampli ventall d’àrees de la IA com la representació dels coneixements, el raonament automàtic, l’aprenentatge automàtic, el processament del llenguatge natural (textos i veu), els agents autònoms, la robòtica cognitiva i la visió artificial. Aquesta titulació, per tant, complementa l’oferta actual d’estudis de la FIB, on ja s’imparteixen els graus en Enginyeria Informàtica, en Ciència i Enginyeria de Dades, i en Bioinformàtica, així com el Màster Interuniversitari en Intel·ligència Artificial, un dels primers de l’Estat. Per això, s’aprofita l’oportunitat de disposar ja en el planter de la UPC d’una massa crítica de personal docent i investigador (PDI) amb una trajectòria de quasi 40 anys en recerca en IA amb uns nivells d’expertesa reconeguts a nivell internacional, i amb totes les capacitats per desenvolupar els continguts del grau amb garanties d'excel·lència.

La UPC, a més de ser pionera en la creació del programa de doctorat en IA, també ha estat la primera universitat a Catalunya on es va llegir la primera tesi doctoral en aquest àmbit. A més, la Universitat disposa també del centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI), de recent creació, que aglutina una gran part d’aquest PDI i constitueix actualment el centre d’IA més gran de Catalunya, amb gairebé 60 investigadors permanents i uns 150 estudiants de doctorat.

Així mateix, la UPC participa en el projecte europeu sobre intel·ligència artificial AI4EU (Intel·ligència Artificial per a la Unió Europea), juntament amb altres 60 centres de recerca punters, i que marcarà el full de ruta en recerca, desenvolupament i innovació en aquest àmbit a Europa en els propers deu anys.