Empresa i Treball

Catalunya supera les 2.100 startups el 2023, un 4% més que l¿any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica

Catalunya supera les 2.100 startups el 2023, un 4% més que l'any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica

query_builder   7 febrer 2024 13:50

event_note Nota de premsa

Catalunya supera les 2.100 startups el 2023, un 4% més que l'any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica

  1. Segons un informe del Govern elaborat per ACCIÓ i presentat aquest dimecres pel conseller Torrent, el nombre d’empreses emergents s’ha gairebé doblat des del primer any de la sèrie, el 2016
  2. Les startups catalanes superen per primera vegada els 20.000 treballadors, un 8% més, i generen un volum de negoci de 2.100 milions d’euros, un 14% més que l’any anterior
  3. L’informe subratlla que en l’últim quinquenni les empreses emergents han captat gairebé 5.300 milions d’euros, un 231% més que el període anterior


El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat que Catalunya compta amb 2.102 startups (dades de l’any 2023), la xifra més alta de la sèrie històrica, un 4% més que l’any anterior. És una de les principals conclusions d’un estudi elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- presentat en roda de premsa aquest dimecres. A l’acte també hi ha participat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell.

El titular d’Empresa i Treball ha assegurat que “l’ecosistema de startups és un signe de modernitat i progrés del teixit empresarial català, és atractiu per la gran capacitat d’atraure talent i inversió estrangera, i és transformador pel seu elevat poder d’innovació i modernització”. Pel conseller Torrent, “tenim un planter d’startups que ens fa ser molt optimises de cara al present i sobretot al futur. La responsabilitat del Govern és acompanyar el creixement d’aquest ecosistema, així hi sortirà guanyant el sector i el conjunt del teixit empresarial del país”. En aquest sentit, ha afegit que “les startups ajuden a adaptar-se a les evolucions del mercat i trobar solucions a nivell tecnològic, especialment en l’àmbit més disruptiu”.

Pel que fa a la dimensió de l’ecosistema, el document apunta que el nombre de startups catalanes ha crescut de manera ininterrompuda els darrers anys i s’ha gairebé duplicat des que es va analitzar per primera vegada l’ecosistema l’any 2016. De fet, el 48% de les startups catalanes s’ha creat en els darrers cinc anys, fet que demostra el dinamisme de Catalunya en aquest àmbit. Des d’una perspectiva europea, StartupBlink,una de les consultores amb més prestigi internacional especialitzada en l'anàlisi d'ecosistemes de startups, ha reconegut recentment Barcelona com el millor ecosistema d’empreses emergents del sud d’Europa.

Des d’un punt de vista sectorial, les startups catalanes es dediquen a la salut (16,9%), els serveis empresarials i software (15,2%); les TIC i el mòbil (5,7%); l’alimentació (5,2%) i la sostenibilitat i energia(5%). També destaquen els àmbits del fintech (4,8%), els viatgesi l’oci (4,4%), les tecnologies de l’educació (3,8%) o les dedicades al contingut i mitjans digitals (3,6%).

Més treballadors i volum de negoci

L’informe conclou que les empreses emergents catalanes generen 20.600 llocs de treball (dades 2022), un 8% més que l’any anterior. És la primera vegada que se superen els 20.000 treballadors, que s’han duplicat des de l’inici de la sèrie històrica. En els darrers anys les startups catalanes han anat guanyant dimensió, ja que el 32% de les empreses tenen més de 10 treballadors, un percentatge que el 2020 era del 18%. Un altre indicador que demostra la maduresa de l’ecosistema és que el 54% de les startups de l’ecosistema compta amb algun fundador amb experiència prèvia en la creació d’startups, un percentatge que ha crescut 9 punts en els últims dos anys.

Des del punt de vista de la captació de talent, l’anàlisi destaca que gairebé un de cada quatre treballadors de startups catalanes (un 24%) són estrangers. De fet, Startup Heatmap Europe situa Barcelona com el 2n hub d’startups preferit pels fundadors per crear una startup a la Unió Europea, només per darrere de Berlín. Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, “que per setè any consecutiu es consideri Barcelona com el segon hub d’Europa preferit pels fundadors de startups per crear una empresa emergent és un clar signe de maduresa i de comptar amb un ecosistema atractiu i consolidat”.

Pel que fa al volum de negoci, l’estudi apunta que les empreses emergents catalanes facturen de manera agregada 2.112 milions d’euros (dades 2022), un 14% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie. Actualment el 39% de les startups catalanes facturen més de mig milió d’euros anuals, mentre que el 2020 aquest percentatge era del 26%.

Pel que fa a la inversió captada, durant el 2023 les startups catalanes han tancat 288 rondes de finançament amb un volum de 688 milions d’euros. Una inversió liderada pels sectors de la salut (18% del total de la inversió captada), l’hàbitat (13%), el transport (10%), les fintech (10%), el màrqueting (9%) i l’energia (9%). Si s’analitzen períodes de temps més llargs per evitar la volatilitat d’aquesta estadística, l’informe subratlla que en els darrers cinc anys (2019-2023) les empreses emergents catalanes han captat 5.276 milions d’euros, un 231% més que en el quinquenni anterior.

R+D, tecnologia i connexió amb la recerca

Les startups s’han consolidat com un dels factors més estratègics per transferir el coneixement al mercat i que tingui un impacte per al conjunt de l’economia i la societat. En aquest sentit, l’informe destaca que l’ecosistema d’empreses emergents catalanes compta amb 213 spin-offs, és a dir, iniciatives empresarials de membres de la comunitat universitària o de recerca, un 21% més que el 2022. Així, Barcelona se situa com el 2n hub de la Unió Europea amb major nombre de fundadors procedents d’universitats locals, només per darrere de París. Per Castellanos, “comptar amb 213 spin-offs posa de manifest que l’ecosistema de startups és una font d’oportunitats pels estudiants del nostre país per desenvolupar un negoci i tenir un projecte de futur”.

Aquesta aposta pel coneixement i la recerca també s’observa des de la perspectiva de l’R+D que duen a termes les startups: el 91% de les empreses emergents catalanes inverteixen en R+D, mentre que més de la meitat (un 51%) té alguna patent o sistema de protecció del coneixement.

Des d’un punt de vista tecnològic, l’estudi conclou que el 31% de les empreses emergents treballen amb intel·ligència artificial i big data, i també destaquen el cloud i l’edge computing (9%), la Internet de les Coses i la sensòrica (7%), l’automatització (6%), l’e-commerce (5%), la biotecnologia (5%), les tecnologies immersives (4%) i el blockchain (3%). Així, de forma agregada, el 71% d’aquestes empreses treballa amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, un fet clau en el context de digitalització i transformació tecnològica del teixit productiu del país.

El directori que recull les startups catalanes

L’estudi està basat en les dades de la plataforma digital Barcelona & Catalonia Startup Hub, un directori creat per ACCIÓ l’any 2016 que recull empreses emergents d’un màxim de 10 anys de vida, tecnològiques, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables en entorns globals i orientades a un creixement ràpid.


____

@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials



4  

Imatges

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, presenta l'estudi sobre les startups a Catalunya el 2023

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, presenta l'estudi sobre les startups a Catalunya el 2023 1899701

El conseller Torrent, durant la roda de premsa.

El conseller Torrent, durant la roda de premsa. 1934253

El secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, detalla les dades sobre la radiografia l'ecosistema de startups.

El secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, detalla les dades sobre la radiografia l'ecosistema de startups. 1999677

El secretari Castellanos, durant la roda de premsa.

El secretari Castellanos, durant la roda de premsa. 1736729

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia