Sandra Nogué, el Barcelona Supercomputing Center i Tomàs Marquès-Bonet, Premis Ciutat de Barcelona de ciències

Els guardons d'enguany recauen en una biogeògrafa, el MareNostrum 5 i un investigador del genoma.

..
06/02/2024 - 11:30 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Els jurats diversos que atorguen els Premis Ciutat de Barcelona en les categories de Ciències ambientals i de la terra, Ciències experimentals i tecnologia i Ciències de la vida acaben de fer pública la identitat dels guanyadors i guanyadores d’enguany i han distingit Sandra Nogué, el Barcelona Supercomputing Center i Tomàs Marquès-Bonet.

La primera, la biogeògrafa Sandra Nogué, ha estat triada per un jurat format per Esther Garcés (presidenta), Alicia Pérez-Porro, Albert Soler, Santiago Giralt i Pablo Ortega pels seus estudis sobre la diversitat de la vegetació en illes oceàniques i, concretament, pel treball “Long-term trajectories of non-native vegetation on islands globally”, publicat a la revista Ecology Letters. L’estudi suposa una aportació a una millor gestió i conservació de la diversitat dels ecosistemes terrestres.

El Premi Ciutat de Barcelona de Ciències experimentals i tecnologia ha estat per al Barcelona Supercomputing Center (a la imatge. Fotografia: Curro Palacios). El jurat, integrat per Maria Pau Ginebra (presidenta), Ulises Cortés, Pep Vidal, Anna Sanpera i Maria Bernabeu, valora el disseny innovador de l’arquitectura del MareNostrum 5 i la seva realització, que manté la ciutat de Barcelona com a referent en la computació científica d’altes prestacions. Com a menció especial, l’equip Hypatia I (Carla Conejo, Mariona Badenas-Agustí, Adriana Farrés Basiana, Laia Ribas, Núria Jar, Neus Sabaté i Cesca Cufí-Prat), per la missió científica a una estació simulada de Mart i la tasca de promoció de la ciència entre les noies que ha implicat.

Finalment, el jurat format per Anna Janic (presidenta), Jens Lüder, Elena Martínez-Fraiz, Jaume Bertranpetit i Ricard Solé, ha atorgat el Premi Ciutat de Barcelona de Ciències de la vida al doctor Tomàs Marquès-Bonet pel desenvolupament d’un consorci internacional que ha donat lloc a un conjunt de treballs publicats a Science i Nature que han generat els genomes de més del 50% de tots els primats. 

Organitzats per l’Ajuntament des de l’any 1949, els Premis Ciutat de Barcelona van néixer com a premis literaris, però posteriorment han incorporat altres disciplines artístiques (com les arts visuals, escèniques, musicals…) així com la recerca científica i els projectes educatius. Trobareu més informació sobre la resta de premis atorgats en aquest enllaç i aquest altre.