Comissió català

La comissió de seguiment del Pla d'enfortiment del català en el sistema universitari i de recerca valora satisfactòriament la seva aplicació i l'avenç en els objectius

query_builder   16 febrer 2024 13:05

event_note Nota de premsa

La comissió de seguiment del Pla d'enfortiment del català en el sistema universitari i de recerca valora satisfactòriament la seva aplicació i l'avenç en els objectius

  1. Nova convocatòria de més d’un milió d’euros per fomentar el català, l’aranès, la llengua de signes catalana i les terceres llengües en l’àmbit universitari


Comissió català{"name":"2024/02/16/13/03/29dbf78f-a78f-4479-8141-cdccaed39d7d.JPG","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":148146}

La comissió de seguiment del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca, reunida avui i presidida pel conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha valorat satisfactòriament la seva aplicació i l’avenç en els objectius fixats. En el decurs de la reunió, l’assessora en política lingüística del Departament de Recerca i Universitats,Marina Massaguer, ha explicat que la posada en marxa a l’inici d’aquest curs de la campanya “Si et canvien la llengua, no et tallis” per conscienciar els estudiants dels seus drets lingüístics ha permès detectar 71 queixes lingüístiques, 30 més que les que es van denunciar en tot el curs passat. En aquest sentit, Massaguer ha subratllat que “aquesta campanya juntament amb les campanyes pròpies de cada universitat, ha assolit l’objectiu de fer emergir casos de canvi de llengua que fins ara no estaven detectats”. Massaguer considera que “per a les universitats, les queixes són una oportunitat de donar a conèixer la política lingüística de la institució, no tan sols als afectats per una incidència concreta, sinó a tota la comunitat universitària”.

El ressò obtingut en l’àmbit universitari per la campanya de drets lingüístics ha permès fer emergir casos de canvi de llengua i altres incidències lingüístiques que fins ara no quedaven registrats enlloc, més enllà de les queixes realitzades per vies no oficials com ara a les xarxes socials. La iniciativa de difondre les bústies de drets lingüístics de les universitats entre els estudiants ha permès, en canvi, recollir les queixes per canals institucionals i poder així fer-ne un seguiment acurat. Vehicular les queixes per vies oficials permet detectar el problema a temps, atendre cada cas i, sempre que és possible, restituir la llengua anunciada.

En aquest sentit, la Comissió ha valorat positivament la bona feina que estan fent les universitats per garantir els drets lingüístics i assegurar que la classe es faci en la llengua en què l’estudiant s’ha matriculat, seguint criteris de transparència i seguretat lingüístiques tal com preveu el Pla d’enfortiment de la llengua catalana.

De les 71 queixes registrades fins avui, 30 eren per canvis en la llengua de docència anunciada a la guia docent. El 100% d’aquests canvis es corresponien amb assignatures anunciades en català que havien passat a fer-se en castellà. Altres apuntaven a la manca d’informació sobre la llengua d’impartició de les assignatures abans del període de matrícula o d’oferta de grups en català, així com a la presència deficitària del català en alguns usos lingüístics institucionals. Del total de les 71 queixes, 60 es corresponen amb estudis de grau i 11 a màsters.

Massaguer ha subratllat que “en un context en què les dinàmiques sociolingüístiques són cada cop més complexes i multilingües tant dins com fora de la universitat, és imprescindible fer una gestió del multilingüisme que respongui a criteris de sostenibilitat lingüística i justícia lingüística” i ha afegit que “cal fer compatible la internacionalització amb el foment del català com a llengua pròpia de les universitats catalanes”.

En aquests moments les universitats catalanes estan elaborant els plans d’increment de la docència en català (PIDOC) amb l’objectiu d’augmentar l’oferta i proporció de classes en català. Per elaborar-los segueixen la Guia per a l’elaboració de PIDOC, impulsada pel Departament de Recerca i Universitats i aprovada per la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya.

Nova convocatòria dels Ajuts Interlingua

Amb una dotació de més d’1.000.000 d’euros, avui s’ha obert una nova convocatòria dels ajuts Interlingua, destinats al foment del català, l’aranès, la llengua de signes catalana i les terceres llengües en l’àmbit universitari. Com a novetat d’aquest curs, els ajuts inclouran els cursos de llengua catalana i occitana de qualsevol nivell i modalitat, tant presencials com virtuals.

En el cas de les ajudes a projectes, es prioritzaran aquells de les universitats que desenvolupin actuacions previstes en el Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya, els projectes d’acollida lingüística i cultural en català dels membres de la comunitat universitària procedents de fora del domini lingüístic i els projectes de foment de l’aranès i la llengua de signes catalana. També es consideraran prioritaris els projectes orientats a reforçar els coneixements de llengua catalana i la consciència lingüística de l’estudiantat de les facultats d’Educació, a més dels projectes que fomentin el català en àmbits socials amb un ús deficitari, com el jurídic i el de la salut.


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined