Educació

Acte 'IA en educació'

Educació presenta un recull d'orientacions i recomanacions per incorporar la intel·ligència artificial al sistema educatiu

query_builder   13 febrer 2024 16:39

event_note Nota de premsa

Educació presenta un recull d'orientacions i recomanacions per incorporar la intel·ligència artificial al sistema educatiu

  1. Elaborat per un grup de treball específic, té per objectiu fomentar la reflexió als claustres i oferir eines concretes en els àmbits d’aula, de centre i de sistema educatiu
  2. Consellera Simó: “Som a temps de ser proactius i fer que la IA sigui un motor de millora educativa, però −passi el que passi− l’educació sempre necessitarà el docent”
  3. El Govern finança un laboratori d’habilitats d’IA que té lloc a 11 escoles i instituts
  4. El Departament també llança un web que reuneix recursos i reflexions sobre l’ús de la IA
La consellera Simó a l'acte 'IA en educació'{"name":"2024/02/13/16/29/6d97f67b-2676-44ae-b5c5-5654cd86da9e.jpg","author":"Educació","type":"0","location":"0","weight":2802121}


El Departament d’Educació ha presentat un recull d’orientacions i recomanacions per incorporar la intel·ligència artificial (IA) a l’educació catalana. Es tracta d’un document de 20 pàgines dirigit als docents i als centres, però que també pot tenir aplicacions en l’àmbit del sistema educatiu. Ha estat elaborat per un grup de treball format per personal del Departament i docents, i assessorat per experts del món educatiu i universitari. El Departament l’ha presentat aquesta tarda en un acte al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), encapçalat per la consellera Anna Simó Castelló.


La consellera ha destacat que “amb la intel·ligència artificial som a temps de ser proactius i fer que la IA sigui motor de la millora educativa. És imprescindible que, des del sistema educatiu, ens hi enfrontem, que siguem capaços de reflexionar com deixem entrar la IA a l’aula, com podem aprofitar-ne tot el potencial educatiu i quins són els riscos que hem de preveure, sempre tenint en compte les recomanacions ètiques de la Comissió Europea i de la UNESCO”. No obstant, Simó també ha afirmat que “passi el que passi, l’educació sempre necessitarà el docent: les relacions personals, la capacitat de motivar, l’acompanyament emocional, l’adaptabilitat a situacions imprevistes, la creativitat, l’empatia, la intuïció...”.


L’acte també ha comptat amb la presentació de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya Catalonia.AI i del Llibre blanc de la IA aplicada a l’educació, a càrrec del director general d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball, Lluís Juncà, i del director del Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI), Joan Mas.


El recull, amb múltiples referències a la recerca educativa internacional, presenta tres punts clau que el professorat ha de tenir en compte en relació amb l’ús de la IA: incorporar-la de forma crítica, tenint-ne en compte les oportunitats, però també els riscos i els reptes; educar en els bons usos de la IA, i aprofitar-ne les oportunitats.


En aquest sentit, el document especifica quatre grans àmbits d’aplicació de la IA en el sistema educatiu:


  1. Suport per a l’aprenentatge de l’alumnat: com cercadors, revisors lingüístics, traductors, simuladors o realitat augmentada.
  2. Suport als docents: per facilitar la generació d’activitats, l’avaluació o la personalització dels aprenentatges.
  3. Suport als centres educatius: per millorar la recollida de dades, detectar perfils de risc, etc.
  4. Suport al sistema educatiu: per detectar necessitats d’intervenció, prevenir l’absentisme i l’abandonament escolars o, per exemple, facilitar processos administratius.


En detall, el text conté estratègies per acompanyar l’alumnat en l’ús de la IA: s’ofereixen eines per ajudar a conèixer-ne el funcionament i utilitzar-la en activitats d’aula, amb l’objectiu d’ajudar en el treball competencial. Per altra banda, també s’hi enumeren formes d’usar diferents aplicacions de GenIA (intel·ligència artificial generativa) com a suport al professorat. En aquest sentit, inclou suggeriments per reorientar les programacions educatives, perquè −amb una incorporació responsable i meditada de la IA, basada en formació− s’enriqueixi el procés d’aprenentatge. En aquest sentit, es presenta la IA com una oportunitat per consolidar el treball per competències, en línia amb el currículum vigent.


No obstant, també aborda els límits, desafiaments i riscos ètics que planteja l’ús de les diferents IA (qüestions sobre la solidesa de la informació que brinda, la transparència dels propòsits de les empreses responsables, la protecció de dades...) perquè puguin ser tractats a les aules. La guia recull que traspassar decisions a les IA pot provocar falta d’autonomia en l’alumnat, i que reproduir-ne les respostes sense qüestionar-les pot implicar una amplificació d’una informació esbiaixada o directament falsa.


Amb tot, el text ofereix diverses propostes per programar en l’àmbit de centre i sistema, a més d’eines i exemples concrets d’incorporació de la IA a l’aula per potenciar l’aprenentatge personalitzat i adaptatiu.


Nou web


El Departament també ha llançat un web específic sobre la IA en educació, que ofereix un espai de recursos i reflexió sobre l’ús d’aquesta tecnologia. El web s’anirà actualitzant amb recursos, propostes, experiències i situacions d’aprenentatge, que podran ser útils per abordar la IA als centres educatius, i s’anima els docents a compartir-hi les seves experiències.


Projectes finançats


A més, el Departament ha presentat tres projectes relacionats amb la incorporació de la IA al món educatiu, que finança a través de diferents línies de subvencions. El principal és ‘AI Skills Lab’, un projecte de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que té lloc a 11 centres de primària i secundària de l’àrea de Tarragona. Està centrat en els rols docents en la incorporació de la IA: a través de formacions, s’està estudiant com mestres i professorat d’aquests centres poden modificar les seves programacions i com funcionen un cop implantades a l’aula. L’objectiu és seguir generant materials i formacions docents que després el Departament pugui fer servir per traslladar-les al sistema educatiu. Participar en aquest laboratori garanteix l’adquisició del nivell B2 de competència digital docent, a través d’una formació de 70 hores que es porta a terme des de l’octubre de 2023 i que finalitza el maig de 2024. La Unió Europea - Next Generation EU finança aquest projecte a través del Mecanisme de recuperació i resiliència (MRR).


Els altres dos projectes, finançats amb 30.000 euros cadascun amb fons propis del Departament d’Educació, inclouen estratègies d’IA en recerques relacionades amb la personalització de l’aprenentatge i l’alfabetització de dades.


13 de febrer de 2024

Logo fons MRR{"name":"2024/02/13/16/27/3206d789-6cb2-4927-af4a-30a682f027af.jpg","author":"Educació","type":"0","location":"0","weight":24829}


1  

Imatges

Acte 'IA en educació'

Acte 'IA en educació' 2802121

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia