Recerca i Universitats

CTTC

Conseller Nadal: "La recerca en telecomunicacions és clau perquè Catalunya competeixi en la indústria del coneixement del segle XXI"

query_builder   19 febrer 2024 16:33

event_note Nota de premsa

Conseller Nadal: "La recerca en telecomunicacions és clau perquè Catalunya competeixi en la indústria del coneixement del segle XXI"

El conseller de Recerca i Universitats visita la seu del Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) a Castelldefels

El CTTC realitza recerca bàsica i aplicada en tecnologies relacionades amb protocols de comunicació

CTTC{"name":"2024/02/19/16/31/651056be-5f2c-48cc-8887-bb5c173116f9.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":95168}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha visitat avui el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), centre de recerca CERCA especialitzat en tecnologies de la comunicació situat al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels.

El conseller ha mantingut una reunió de treball amb la direcció del centre, encapçalada per la directora Ana I. Pérez-Neira, en què també han pres part l’administradora general del centre, Mercè Carrasco, i el director de Programes Europeus i Contractes Industrials, Carles Antón, entre d’altres.El titular de Recerca i Universitats ha tingut ocasió de conèixer les prioritats de recerca del CTTC i un cop finalitzada la reunió, ha fet un recorregut per les instal·lacions científiques del centre, en què ha presenciat diversos projectes de recerca en òptica i en comunicacions per satèl·lit. També ha conegut de primera mà la recerca de les xarxes 5G amb aplicació mèdica, com ara la monitorització de pacients cardiovascular que permet, en cas de problema, localitzar l’ambulància més propera i guiar als serveis d’emergències mitjançant la realitat virtual. Finalment, ha tractat amb investigadors i investigadores de projectes de connexió dels terminals mòbils a xarxa 5G a través de satèl·lit i de generació d’imatges per satèl·lit amb aplicacions en enginyeria civil, emergències o prevenció.

Un cop finalitzada la visita, el conseller Nadal ha destacat “la passió per l'enginyeria i la tecnologia que avalen les dues dècades de trajectòria del CTTC, que ham permès situar l’àmbit de es comunicacions com un dels actius del sistema català de recerca”. A més, en opinió del conseller els camps de treball del CTTC “en comunicacions per satèl·lit, navegació i geomàtica o intel·ligència artificial, entre molts d’altres, ja estan sent claus perquè Catalunya competeixi en la indústria del coneixement del segle XXI”. El conseller Nadal també ha posat de relleu la internacionalització del centre, conformat per 130 persones representants de 25 nacionalitats diferents, “una bona mostra de l’alta capacitat del país per atreure talent científic internacional”.

Per la seva part, la directora del centre, Ana I. Pérez-Neira, ha valorat positivament la visita del conseller Nadal, que ha servit per “mostrar la realitat del CTTC amb petites píndoles de la recerca i tecnologia que desenvolupem i emfatitzar el compromís amb l’excel·lència científica i lideratge tecnològic en un sector de gran impacte com són les telecomunicacions i la geomàtica. Apreciem haver pogut compartir estratègies internes com ara la consolidació de llocs de treball permanents en recerca amb una carrera professional ben definida, l’aposta per infraestructures experimentals d’avantguarda, la contribució a la formació de doctors o l’impuls al talent de la casa per ampliar el seu reconeixement internacional.”


Recerca en telecomunicació i desenvolupament de tecnologia

Creat l’any 2001, el CTTC focalitza la seva recerca bàsica i aplicada en tecnologies relacionades amb els nivells físic, d’enllaç i de xarxa de la torre OSI de protocols de comunicacions. El patronat del CTTC està integrat per la Generalitat de Catalunya, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Ramon Llull (URL).

El CTTC és el segon centre europeu pel que fa a atracció de fons competitius de recerca en l’àmbit de les telecomunicacions, només per darrera de l’alemany Fraunhofer. L’activitat de recerca es desplega en cinc àrees complementàries: comunicacions de ràdio; xarxes òptiques; subsistemes de comunicacions; tecnologies d’accés, i tecnologies IP. De manera horitzontal, la Unitat d’Enginyeria s’encarrega del desenvolupament de prototipus i demostradors hardware i software, així com de realitzar bona part de les activitats de transferència de tecnologia.

Un terç de la plantilla de 130 treballadors del centre són dones i malgrat que el percentatge està per sobre de la mitjana del sector el CTTC està compromès amb el desplegament d’accions per incrementar-lo.


Salutació al Consell de Direcció de la UPC

Abans de la visita, el conseller Nadal s’ha trobat amb el rector de la UPC, Daniel Crespo, en el marc del Consell de Direcció que la Universitat Politècnica de Catalunya ha celebrat a la biblioteca del Campus del Baix Llobregat.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia