Agència Catalana de l'Aigua

Anàlisi de mostres en un laboratori.

L'ACA aposta un cop més per l'estratègia d'R+D+I i aprova dues noves línies d'ajuts, amb un pressupost d'1'6 MEUR

query_builder   1 març 2024 12:12

event_note Nota de premsa

L'ACA aposta un cop més per l'estratègia d'R+D+I i aprova dues noves línies d'ajuts, amb un pressupost d'1'6 MEUR

  1. Una primera línia es destinarà a projectes en el marc de la gestió de l’aigua i la preservació i millora del medi aquàtic, amb un pressupost de 1’2 MEUR
  2. La segona subvenció comptarà amb 400.000 € per al finançament de projectes vinculats a l’especialització intel·ligent relativa al risc d’inundació
  3. Amb aquests ajuts i els atorgats entre 2016 i 2021, s’hauran destinat prop de 3 MEUR en l’àmbit de la recerca en la gestió de l’aigua

L’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat aquest dijous, en el seu consell d’administració, les bases de nous ajuts per al finançament de projectes en el marc de la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I), amb una aportació d’1’6 MEUR segregada en dues línies: 1’2 MEUR per a projectes que tinguin a veure amb la preservació i millora del medi aquàtic i 400.000 € per a projectes sobre especialització intel·ligent vinculada al risc d’inundació.

Anàlisi de mostres en un laboratori.
Anàlisi de mostres en un laboratori.
{"name":"2024/03/01/12/09/952bd640-9e05-43ad-ab42-e855b7f9181f.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":103092}

D’una banda, la dotació d’1’2 MEUR possibilita un ventall ampli de línies de treball de les quals es concreten alguns exemples escollits d’entre els que apareixen a les bases:

  1. Sequera i adaptació al canvi climàtic: aquesta línia de treball pot englobar projectes que analitzin i prediguin fenòmens externs en relació amb l’estat de les masses d’aigua, amb la finalitat de garantir la disponibilitat del recurs davant possibles episodis de sequera, onades de calor, incendis, etc.; els projectes es poden centrar també en qüestions entorn amb la recàrrega d’aqüífers i els contaminants en aigües subterrànies; o bé focalitzar-se en el canvi climàtic, sempre des del punt de vista de la gestió de l’aigua.
  2. Economia circular i reutilització: es tracta d’una línia de treball centrada en estudis que han d’estar emmarcats en l’àmbit de la reutilització d’aigua i la producció d’aigua regenerada.
  3. Ecosistemes mediterranis i millora de l’estat del medi: els projectes que optin per aquesta línia de treball hauran de consistir en avaluar sistemes d’autodepuració dinàmica de nutrients i contaminants; fer propostes de revegetació i condicionament; definir mètodes per a l’establiment de l’estat ecològic en ecosistemes; gestionar sediments; avaluar sistemes marins, etc.
  4. Sanejament i protecció del medi: en aquesta línia de treball es poden encabir projectes que tinguin a veure amb la implantació de sistemes de traçabilitat de compostos contaminants; els tractaments en sistemes públics de sanejament i abastament; la restitució del medi i descontaminació; l’increment de la qualitat de l’aigua regenerada; la digitalització del cicle de l’aigua, etc.
  5. Serveis ambientals i anàlisi socioeconòmica: aquesta línia de treball consisteix en l’elaboració de projectes entorn a metodologies d’anàlisi i càlcul de costos ambientals; metodologies de valoració de serveis ecosistèmics, eines de suport a la decisió per millorar la gestió i el control tributari de les dades; estudis que permetin incrementar el coneixement dels efectes socials relacionats amb la gestió hídrica, etc.

D’altra banda, la línia de 400.000 € ‒específica per a l'especialització intel·ligent relativa al risc d'inundació‒ podrà comptar amb projectes sobre el desenvolupament i implantació d’eines i instruments per a la generació d’avisos o l’ajuda a la presa de decisions, així com el desenvolupament i implantació d’eines i aplicacions que millorin la interacció de dades i la participació per part de les persones usuàries.

Prop de 3 MEUR destinats a R+D+I

Els nous projectes subvencionats se sumaran als projectes finançats gràcies a l’anterior cicle de planificació (2016-2021) als quals l’Agència va destinar al voltant d’1’2 MEUR:

  1. TRIVERS P: Estat ecològic dels rius temporals, mètodes d’avaluació de les basses desconnectades; amb subvenció de l’ACA al voltant dels 230.000 € (94% del total del cost del projecte).
  2. AGORA: Anàlisi per a la millora de l’alerta primerenca i generació d’un observatori d’inundacions i altres eines participatives; amb subvenció de l’ACA de 180.000 € (100% del cost del projecte).
  3. EESAM: Integració de l’estat ecològic i serveis ambientals per al disseny i priorització de mesures de gestió; amb subvenció de l’ACA de prop de 128.000 € (47% del cost del projecte).
  4. RESTORA: Recàrrega gestionada d’aqüífers i ús de substrats orgànics per accelerar la renaturalització de l’aigua; amb subvenció de l’ACA de més de 210.000 € (94 % del cost total del projecte).
  5. SUGGEREIX: Desenvolupament d’eines per al suport en la implementació i gestió de la reutilització; amb subvenció de l’ACA de gairebé 235.000 € (73% del cost total).
  6. TERRAMAR: Estudi multidisciplinari del litoral per a l’avaluació de recursos hídrics subterranis estratègics i la millora dels ecosistemes costaners; amb subvenció de l’ACA de prop de 200.000 € (94% del cost del projecte).

1  

Imatges

Foto. Anàlisi de mostres en un laboratori.

Foto. Anàlisi de mostres en un laboratori. 202039

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 159905

Acció climàtica
Medi ambient
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia