Recerca i Universitats

Consell Mecenatge

Se celebra la sessió constitutiva d'aquest òrgan previst en la Llei de la ciència de Catalunya

El Consell de Mecenatge en Recerca, Desenvolupament i Innovació comença a treballar per afavorir la implicació de la societat en la ciència

query_builder   13 març 2024 17:10

event_note Nota de premsa

Se celebra la sessió constitutiva d'aquest òrgan previst en la Llei de la ciència de Catalunya

El Consell de Mecenatge en Recerca, Desenvolupament i Innovació comença a treballar per afavorir la implicació de la societat en la ciència

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, valora que “amb la constitució del Consell del Mecenatge fem un pas més per afavorir la implicació de la societat amb la recerca”

La presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa Grandes Massa, assumeix la presidència d’aquest nou ens que assessorarà el Govern en matèria de mecenatge en R+D+I i facilitarà ponts entre el món de la recerca i persones i entitats amb voluntat de donar-hi suport

Consell Mecenatge{"name":"2024/03/13/17/08/aa1e64cb-c83e-4bb4-aede-a008b940326a.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":112689}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha assistit aquest matí a la sessió constitutiva del Consell de Mecenatge en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, organisme previst en la Llei de la ciència de Catalunya per assessorar el Govern en matèria de mecenatge en recerca, desenvolupament i innovació.

“Amb la constitució del Consell de Mecenatge donem definitivament per desplegada la Llei de la ciència i fem un pas més per afavorir la implicació de la ciutadania i dels agents econòmics en la recerca”, ha valorat el conseller Nadal. Per al titular de Recerca i Universitats, “de la mateixa forma que no hi ha recerca sense universitat ni universitat sense recerca, no és possible seguir construint un país al voltant del coneixement sense el compromís, la participació i la contribució del conjunt de la societat”.

Un cop completat el tràmit de constitució, el Consell de Mecenatge ha nomenat les persones que n’ostentaran la presidència i la secretaria, que han recaigut respectivament en la presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa Grandes Massa, i la gerent de la Fundació Pasqual Maragall, Glòria Oliver Rodríguez. La sessió constitutiva també ha servit per aprovar-ne el reglament de funcionament intern.

La presidenta del Consell del Mecenatge ha destacat que “la importància de promoure la col·laboració público-privada, amb els ciutadans i les empreses, per contribuir a tenir una recerca de més qualitat, amb major excel·lència. Tots podem ser mecenes”.

El Consell de Mecenatge l’integren figures representatives del sistema català d’R+D+I designades a proposta del Govern, el Consell per a la Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT), els centres CERCA, la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació (CIRI), i el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC):

  1. Emili Bargalló Angerri, director de la Fundació Sant Joan de Déu
  2. Alícia Cardona Barreña, responsable de Filantropia-Aliances amb el sector privat del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)
  3. Albert Carreras Pérez, vocal del Patronat de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia
  4. Anna Fontcuberta i Morral, professora de l’École Polytechnique Fédérale de Lausanne (ICFO SAB) )
  5. Ainhoa Grandes Massa, presidenta de la Fundació Macba
  6. Lluís Monreal i Agustí, director general de l’Aga Khan Trust for Culture
  7. Glòria Oliver Rodríguez, gerent de la Fundació Pasqual Maragall
  8. Rafael Pardo Avellaneda, director de la Fundació BBVA
  9. Mercè Segarra Rubí, vicerectora d’Emprenedoria, Innovació i Transferència de la Universitat de Barcelona (UB)
  10. Jordi Teixidó i Closa, vicerector de Recerca i Innovació de la Universitat Ramon Llull (URL)
  11. Montserrat Vendrell Rius, presidenta del Consell Social de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)
  12. Judith Viader i Codina, directora general de Frit Ravich

A banda de la seva missió d’elevar al Govern propostes per mantenir actualitzada la política de mecenatge en R+D+I i assessorar en els mecanismes per a la seva efectivitat, la Llei de la ciència de Catalunya encarrega al Consell avui constituït, entre d’altres, les següents funcions:

  1. Proposar activitats prioritàries de mecenatge en recerca, desenvolupament i innovació.
  2. Facilitar informació telemàtica actualitzada sobre l'establiment, la modificació o la supressió dels beneficis fiscals del mecenatge en recerca, desenvolupament i innovació.
  3. Redactar una guia de les condicions raonables dels convenis de col·laboració.
  4. Vetllar per la col·laboració del Consell amb altres entitats públiques o privades per a l'elaboració i execució d'actuacions i convenis de mecenatge.
  5. Assessorar i orientar les persones i entitats que volen fer aportacions de mecenatge en recerca, desenvolupament i innovació a Catalunya.
  6. Assessorar i orientar les entitats demandants de mecenatge i facilitar-los contactes amb mecenes, micromecenes i altres col·laboradors privats.
  7. Promoure i dur a terme campanyes a favor del mecenatge en recerca, desenvolupament i innovació.

Desplegament de la Llei de la ciència

La constitució del Consell de Mecenatge en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya ha culminat definitivament el desplegament de la Llei de la ciència de Catalunya, aprovada per una àmplia majoria parlamentària el desembre de 2022. Des d’aleshores, s’ha donat compliment a la posada en marxa la resta d’òrgans de governança contemplats a la norma: la CIRI, l’organisme de coordinació interna del Govern en polítiques de recerca, i el Consell per a la Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT), màxim ens assessor del Govern en polítiques de recerca i innovació conformat per 14 personalitats de relleu del món de l’R+D+I i presidit pel Dr. Joan Massagué.

També s’han aprovat els quatre plans i estratègies previstos a la Llei:

  1. Pla estratègic universitari en recerca i transferència d’excel·lència.
  2. Estratègia d’igualtat de gènere a la ciència.
  3. Estratègia de ciència oberta.
  4. Estratègia d’innovació i transferència de coneixement.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia