Recerca i Universitats

Saló Ensenyament

Inauguració Saló de l'Ensenyament

Els Departaments d'Educació i de Recerca i Universitats destaquen la importància de l'orientació en la nova edició del Saló de l'Ensenyament

query_builder   13 març 2024 13:20

event_note Nota de premsa

Inauguració Saló de l'Ensenyament

Els Departaments d'Educació i de Recerca i Universitats destaquen la importància de l'orientació en la nova edició del Saló de l'Ensenyament

  1. Educació amplia l’espai d’orientació personalitzada amb setze punts d’atenció per assessorar en la tria d’estudis, i amb un espai específic dedicat a l’educació inclusiva postobligatòria
  2. El Departament de Recerca i Universitats ofereix en el seu espai xerrades informatives sobre el procés d’accés a la universitat, beques i ajuts i drets lingüístics de l’estudiantat


Inauguració 33a edició Saló Ensenyament{"name":"2024/03/13/11/34/773e4721-1f9b-4556-94cc-431128083d8e.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":364415}

La consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, han inaugurat aquest matí la 33a edició del Saló de l’Ensenyament, on els visitants poden trobar informació exhaustiva sobre els estudis postobligatoris existents.

El Departament d’Educació reforça l’orientació i la formació professional en aquestaedició, que se celebra fins diumenge 17 al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. El Departament ofereix informació sobre tots els estudis postobligatoris que es poden cursar a Catalunya: ensenyaments de formació professional, esportius, d'arts plàstiques i disseny, de música, d’arts escèniques, d’escoles d’adults, de formació a distància (IOC) i d’ensenyaments a les escoles d’idiomes (EOI). Per la seva banda, el Departament de Recerca i Universitats, a banda dels punts d’atenció personalitzada, ofereix a l’espai Canal Universitats xerrades sobre el procés d’accés i admissió a la universitat, beques i ajuts, i drets lingüístics.

En declaracions als mitjans de comunicació, Anna Simó ha declarat que “el Saló de l’Ensenyament és l’esdeveniment més gran orientat als estudis postobligatoris. És un moment per a què l’alumnat i les famílies puguin estar orientats i tenir certeses sobre el seu futur, i és una de les qüestions més valorades que oferim des del Departament”. La consellera ha afegit que “l’any passat vam atendre més de 2.500 persones de formaindividualitzada, i enguany tenim 16 punts d’orientació. També fem créixer l’espai per l’FP i relatiu a l’ensenyament inclusiu amb un espai específic”.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha destacat l’oferta educativa del Saló que “presenta Catalunya a si mateixa i davant el món amb una proposta molt atractiva, competitiva i molt eficaç en relació a les persones”. Pel que fa als estudis que ofereixen les universitats, el conseller ha remarcat que “el conjunt de les titulacions de les universitats són una demostració de robustesa del sistema català de coneixement” i, en aquesta línia, ha afegit que “el Saló és un aparador de tot el que es pot fer si la política s’orienta a resoldre els problemes concrets de la gent”.

Nova programació universitària per al curs 2024-2025

L’oferta universitària per al pròxim curs 2024-2025 que es presenta al Saló preveu inicialment, 11 graus i 32 màsters universitaris nous per donar resposta a les noves demandes de perfils professionals, com ara nous estudis en relació als satèl·lits, la ciberseguretat o la nutrició, entre altres. En el cas dels màsters, n’hi ha sis que tenen caràcter interuniversitari i compten amb la participació de diverses universitats. És el cas del màster d’Enginyeria de Semiconductors i Disseny Microelectrònic, que coordinarà la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i on també estan presents la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i la Universitat Rovira i Virgili (URV) i que el propi conseller Nadal ja va avançar que es faria el passat mes d’octubre. Amb aquests nous estudis previstos, el total de graus que es preveuen impartir el pròxim curs al sistema universitari català serà de 549, mentre que els màsters universitaris arribarien fins al 691.

Espai Canal Universitats

L’estand del Departament de Recerca i Universitats estrena un espai ampliat per oferir xerrades informatives sobre el procés d’accés i admissió a la universitat; beques i ajuts als estudis universitaris i drets lingüístics a les universitats catalanes que també es poden seguir per streaming al canal de YouTube @recercauniscat. Pel que fa a l’atenció personalitzada, enguany es complementa amb nous materials informatius com ara la llibreta que recull els calendaris, horaris i altres dades d’interès sobre les proves PAU i PAP 2024, per tal d’acompanyar als futurs universitaris en el recorregut previ. Tota la informació està disponible al web Canal Universitats: universitats.gencat.cat

Atenció a l’educació inclusiva

L’estand del Departament d’Educació al Saló de l’Ensenyament incorpora, com a novetat, un espai dedicat a l’educació inclusiva postobligatòria per tal d’oferir informació i sensibilització en aquest àmbit. És accessible i incorpora bucles magnètics per afavorir la comunicació amb persones amb problemes auditius i ordinadors amb programari específic per facilitar-ne l’accessibilitat. Hi haurà un mapa d’ubicació en relleu i també personal d’atenció amb coneixement de la llengua de signes. Així mateix, el 13 de març, el Saló de l’Ensenyament adaptarà sensorialment, amb menys estímuls sonors i lumínics, la franja horària de 17 a 19 hores per facilitar la visita de l’alumnat amb condició autista (TEA) i les seves famílies.

Més espai per a l’orientació

El Departament d’Educació amplia l’espai d’orientació personalitzada, amb setze punts d’atenció individualitzada. Aquest personal compta amb experiència en l’acompanyament a l’alumnat i durà a terme tasques d’orientació a famílies i estudiants durant els cinc dies que dura el Saló. Els professionals treballaran amb l’alumnat les inquietuds personals, els itineraris formatius i les tendències del mercat laboral.

Es manté en l’àrea del Departament d'Educació l’espai d'autoconsulta, amb pantalles tàctils, perquè els visitants puguin cercar el seu itinerari educatiu. També hi ha a disposició un gran gràfic lumínic sobre el sistema educatiu amb totes les sortides acadèmiques.

Espai de formació professional

Per a aquesta edició es diversifica la informació sobre els diferents estudis de la formació professional, per poder oferir una informació més específica i concreta. S’habiliten punts d'informació sobre els estudis d’FP per àmbits: industrial, sociosanitari, digital, sostenibilitat, i empresa.

S’hi ha instal·lat un simulador de conducció de vehicles pesats de transport perquè els estudiants posin a prova les seves habilitats simulant autobusos urbans de passatgers. Els alumnes podran practicar en diversos itineraris virtuals. Es tracta d’una experiència immersiva per reforçar habilitats de conducció essencials.

S’habilita també un taulell específic sobre els certificats de professionalitat, que permeten obtenir una certificació oficial per acreditar les competències professionals i garantir que la persona acreditada té els coneixements i aptituds per desenvolupar una activitat laboral.

Tota la informació dels diferents ensenyaments es pot trobar a triaeducativa.gencat.cat.

Ensenyaments artístics superiors

Al Palau 1, amb les universitats, s'hi ubiquen els ensenyaments artístics superiors d'Art Dramàtic, Conservació i Restauració de Béns Culturals, Dansa, Disseny i Música, amb professorat expert i alumnes que orienten sobre els itineraris i les sortides professionals d'aquests ensenyaments. Són estudis adaptats a l'espai europeu d'educació superior, que s'imparteixen com a graus i màsters. Aquest espai compta amb la participació de l’ESDAPC (Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya), l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i l’ESCRBCC (Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya).

Tota la informació dels diferents ensenyaments es pot trobar a triaeducativa.gencat.cat.

Escoles agràries i estudis en ciberseguretat

L’estand de Departament d’Educació també acull informació sobre el Servei de Formació Agroalimentària del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya, que està format per quinze escoles agràries distribuïdes per tot el territori català, sobre els estudis en ciberseguretat de la mà de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

Les escoles agràries ofereixen un total de 13 cicles formatius de grau superior, que se centren en diferents camps d’aprenentatge. Pel que fa als cicles de grau mitjà, ofereixen 11 cicles de diversos sectors.

Aquests estudis es caracteritzen per oferir una formació professional personalitzada, pràctica i en permanent adaptació a les noves tendències i necessitats del sector, gràcies a la configuració de grups reduïts d’alumnes, l’alta qualificació i tecnificació del professorat, les diverses col·laboracions que s’estableixen amb empreses i professionals en actiu del sector, i les visites tècniques que es fan a empreses i explotacions agropecuàries.

Estudis en ciberseguretat

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya és present al Saló de l'Ensenyament a l’estand del Departament d’Educació per promoure aquests estudis. Actualment, el sector de la ciberseguretat a Catalunya presenta 12.000 oportunitats laborals que no estan cobertes, amb perfils com el d’investigador o investigadora forense digital, hacker ètic o ètica, expert o experta en resposta a incidents o, per exemple, auditor o auditora en empreses i institucions públiques.

Espai Ciència

Mitjançant la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació, el departament de Recerca i Universitats també està present al Saló amb l’Espai Ciència que en aquesta edició proposa una experiència immersiva real i efectiva en la recerca científica mitjançant 50 tallers i activitats interactives de diferents temàtiques i disciplines per a joves de 15 a 18 anys. L’espai de divulgació científica acollirà presentacions, tallers i demostracions de 37 entitats entre universitats i centres de recerca, empreses i altres institucions científiques, amb activitats divulgatives i experiments científics interactius per fomentar les vocacions cientificotècniques entre el jovent.


2  

Imatges

Foto consellera Simó

Foto consellera Simó 10485120

Foto conseller Nadal

Foto conseller Nadal 91328

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia