Un projecte per impulsar la presència de dones programadores en el sector tecnològic guanya el Premi 8M : Servei de Premsa

Un projecte per impulsar la presència de dones programadores en el sector tecnològic guanya el Premi 8M

11/03/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquest dilluns a la tarda s’ha celebrat l’acte de lliurament del 38è Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany amb la presència de la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, i la regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil.

Enguany, amb el lema “Trenquem el sostre de vidre”, el premi vol fer un reconeixement a les entitats i projectes que treballen per promoure accions positives per erradicar la segregació vertical en els diferents sectors econòmics i socials, i per fomentar el lideratge i l’empoderament de les dones a les organitzacions.

 

 

 

D’entre els vuit projectes que optaven al guardó en aquesta edició, el jurat ha atorgat el Premi, dotat amb 15.000 euros, a la proposta “Trenquem els Codis: per la igualtat de gènere al sector tecnològic” de l’associació Factoria F5. El jurat l’ha valorat com “un projecte innovador, desenvolupat des d’una perspectiva de gènere i de justícia social”. Aquesta combinació entre l’esfera tecnològica i la social “capacita les dones laboralment per entrar al sector tecnològic, encara amb baixa presència femenina a tots els nivells.”

L’objectiu del projecte guanyador és formar en desenvolupament web full stack i acompanyar fins a la inserció laboral a 25 dones en situació de vulnerabilitat social. I fer-ho a través d’una formació intensiva i gratuïta, que no requereix coneixements previs i 100% femenina. Les persones que rebin la capacitació seran desenvolupadores full stack, això és un perfil d’especialista en el desenvolupament de llocs web que integra tant el disseny de l’experiència de l’usuari, com la programació i manteniment de l’arquitectura interna del lloc.

Les dones rebran una formació altament qualificada i orientada a l’aprenentatge de competències per part de formadores amb experiència en el sector tecnològic i rebran acompanyament professional per a reforçar també altres competències transversals.

Amb aquest projecte, l’associació Factoria F5, vol contribuir a la diversitat i igualtat de gènere en el sector tecnològic de Barcelona, un sector encara altament masculinitzat. El projecte també inclou sessions a escoles per inspirar i despertar la vocació tecnològica de les nenes a través de tallers de sensibilització i d’iniciació a la programació web.

Just abans de l’entrega de premis, que han tingut lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha pogut veure un vídeo que recollia els resultats del projecte guardonat la passada edició “El teu cos, el teu camp de plaer” de l’entitat Sida Studi. Al llarg d’aquest any s’han fet tallers sobre sexualitat per a dones amb diversitat funcional; una producció fotogràfica “Metàfora Proyect” sobre la mateixa temàtica; i també una campanya de sensibilització a la ciutadania amb l’objectiu de promocionar el dret al lliure desenvolupament sexual. Tot un conjunt d’accions per contribuir a l’erradicació de tota forma de discriminació en l’àmbit dels drets sexuals.

L’Ajuntament de Barcelona, des de l’any 1987, i amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, convoca aquest Premi 8 de Març, que porta el nom de Maria Aurèlia Capmany en homenatge a la gran escriptora feminista catalana. El guardó vol reconèixer les iniciatives i projectes orientats a la defensa i promoció dels drets de les dones, amb una temàtica diferent cada any i alhora, oferir recursos econòmics i suport institucional que facilitin la realització dels projectes guanyadors.

El públic assistent ha pogut gaudir de l’actuació de la cantautora, Sandra Bautista i l’acte de lliurament de premis ha finalitzat amb el concert de la Coral Me too a càrrec de Dona Cançó.

Per a tenir més informació relacionada amb el Dia Internacional de les Dones es pot consultar el web https://ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/8m-dia-dones





Paraules clau

8M/ Premi 8 de Març-Maria Aurèlia Capmany/ Premi 8M/