Destacat »

9 maig 2024 – 13:43

La celebració impulsada per l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat), el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF), el Col·legi Oficial de Graduats i Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya (COETTC), l’Associació Catalana d’Enginyers Tècnics …

Read the full story »
Col·legi

el Col·legi, informació rellevant sobre el COEINF, activitats, relacions i varis

Formació

formació continuada i orientació professional, convenis de formació amb altres entitats

Opinió

Articles d’opinió, de divulgació o de propostes tecnològiques dels col·legiats, adherits, associats o col·laboradors d’entitats afins al COEINF

Esdeveniments

tots els esdeveniments rellevants del sector TIC

Professió

món laboral, emprenedors, enginyers en informàtica, entrevistes, certificacions, deontologia, carreres professionals, …

Home » Col·legi, Destacat

La 29ª edició de La Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica posa l’accent en el lideratge del país en la revolució digital #laNit2024

Submitted by on 25 març 2024 – 14:39No Comment

Centenars de professionals i representants d’empreses, administració, entitats i institucions del món de les telecomunicacions i la informàtica es donaven cita el passat 20 de març a l’Auditori de Barcelona en el decurs de la que és ja una cita ineludible per al sector TIC del país.

L’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) tornaven a organitzar conjuntament la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, que en aquesta 29a edició va girar al voltant de la idea que les tecnologies de la informació i la comunicació són fonamentals pel funcionament quotidià de les societats actuals, però que sovint passen desapercebudes per la població. També es va incidir en el paper capdavanter de Catalunya en la revolució digital en què ens trobem immersos.

La cerimònia va estar conduïda pel popular periodista de TV3 Xavi Coral i va comptar amb la presència del conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent; la vicepresidenta primera del Parlament de Catalunya, Alba Vergés; del secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Marc Realp; el quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls; i la presidenta delegada de l’Àrea de Serveis Generals i Transició Digital de la Diputació de Barcelona, Pilar Díaz.

L’acte va iniciar puntual, a les 19:30, amb unes paraules de benvinguda de Karina Gibert, Degana del COEINF, i del president de Telecos.cat, Gonçal Bonhomme. Discursos amenitzats pels aplaudiments dels assistents i la música en directe de Jazzing Quartet.

Karina: “Catalunya està jugant un paper de lideratge molt important i és imprescindible que el cuidem: tenim indústria, emprenedoria, inversió i talent. Ens falta trobar maneres de retenir-lo”.

 

A continuació va pujar a l’escenari Marc Realp, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital: “Vivim immersos en una revolució tecnològica que ho està canviant i ho canviarà tot“.

Seguidament, i una vegada introduït el leitmotiv de la gala d’enguany, “Les infraestructures TIC són invisibles, però imprescindibles”, va començar l’entrega de premis.

El nou Premi al Talent Jove el van entregar Jordi Valls i Sonia Cañizares i el va rebre Ainhoa Castaño, estudiant d’Enginyeria Informàtica i Enginyeria Electrònica de Telecomunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona, destaca per la seva implicació i lideratge en diverses iniciatives acadèmiques i socials. Guanyadora dels premis DonaTIC 2023, ha ocupat càrrecs com responsable júnior del Grup de Treball de Voluntariat i Acció Social de Telecos.cat i presidenta de TecnoUAB. Organitza activitats de divulgació tecnològica com els TecnoDays, i ha coordinat la infraestructura de congressos tecnològics MEMEnginy. La seva participació en taules rodones i rols anteriors com a exvicepresidenta del Consell d’Estudiants de l’Escola d’Enginyeria de la UAB i exdelegada d’Igualtat ha demostrat un compromís constant amb la comunitat estudiantil i la promoció de la igualtat.

El Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada el va rebre Susana Prado, directora general d’INETUM Catalunya, on generen un volum de negoci proper als 100 milions d’euros. Amb més de 30 anys d’experiència, ha ocupat càrrecs directius a empreses com IECISA i és professora associada a la URV. Aprofita la seva posició directiva per projectar un impacte positiu a l’ecosistema digital i col·labora en iniciatives que visibilitzen i promouen el poder transformador de la tecnologia en la vida de les persones, posant el focus en la necessitat de disposar d’un sector tecnològic on la presència de la dona sigui una realitat.

El Premi Joan Clarke al CIO destacat va ser per Eduard Martín, CIO i director d’Innovació a la Fundació Mobile World Capital Barcelona, implicant-se en la transformació digital de Barcelona i Catalunya. Martín ha liderat la migració als serveis en núvol, l’actualització dels sistemes de gestió i la garantia de la seguretat durant la pandèmia. També, ha sigut CEO de la iniciativa 5GBarcelona i president de la Comissió de Connectivitat Intel·ligent a AMETIC, consolidant la seva contribució al desenvolupament industrial i tecnològic del país.

El quart premi de La Nit va ser el Salvà i Campillo dedicat a l’Emprenedoria, que va caure en mans de Víctor Canivell, cofundador de Qilimanjaro Quantum Tech, la primera empresa full-stack de computació quàntica a Espanya que ha desenvolupat una arquitectura de processadors quàntics analògics que ofereixen solucions innovadores en diversos sectors industrials. Han creat el primer ordinador quàntic funcional a Espanya i al sud d’Europa.

Cristina Steegmann, directora de l’Institut Eugeni d’Ors de Badalona, va ser la cinquena guardonada de la cerimònia amb el Premi Alan Turing al Compromís Social. Cristina ha liderat un projecte pedagògic centrat en les tecnologies per motivar els alumnes i combatre l’absentisme escolar, especialment entre noies amb risc d’emancipació prematura. Han consolidat l’ús de les tecnologies a l’institut, contribuint a l’educació de qualitat i a la promoció de la igualtat de gènere.

Seguidament, Ràdio Associació de Catalunya va rebre el Premi a la Comunicació i Divulgació de les TIC, per la seva dedicació a preservar i difondre la història de la primera emissora de ràdio a l’estat espanyol, Ràdio Barcelona EAJ1. En el marc del centenari de l’arribada de la ràdio a Catalunya, han fet un extens treball de recerca i documentació, a més de planificar i executar diverses activitats de celebració com el documental “La ràdio silenciada”, el llançament del llibre “TU, CALLA. Silencis i oblits. Memòries de Josefina Rifà i la radiodifusió a Catalunya” i el pòdcast “Tu, calla”, trobades de divulgació i la gala de Premis Ràdio Associació al Palau de la Música.

En aquest punt de la gala va acabar l’entrega de premis, però no les sorpreses i les emocions. Arribava l’hora d’entregar un reconeixement especial del Jurat de La Nit per l’associació que representa el sector de la indústria digital a escala nacional, AMETIC, que recentment va celebrar el seu 50è aniversari. AMETIC agrupa des de pimes fins a grans empreses globals dels àmbits de les TIC, la indústria electrònica, els continguts digitals, la transformació digital, la banca, l’energia o la sostenibilitat. AMETIC ocupa 625.000 persones, realitza el 35% de la seva dedicació a la recerca i el desenvolupament, impacta al 22,6% del PIB i és el creador més gran d’ocupació qualificada.

Quan als reconeixements especials de Telecos.cat i COEINF, van recaure, per un costat, a la Direcció General d’Administració Digital i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació per impulsar les dades públiques, governades i obertes com a infraestructura fonamental del país. I per l’altre, al Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona pel seu caràcter pioner, ara fa 25 anys, en el desenvolupament de la identitat digital professional amb la creació de Firmaprofesional, la infraestructura digital segura per a la signatura electrònica, imprescindible per a la creació de la Recepta Electrònica.

La cerimònia d’enguany no podia concloure sense un molt merescut homenatge a Carles Salvadó, que ens va deixar recentment. L’Auditori va posar-se dempeus per recordar un company que ja forma part de la història digital de Catalunya.

Arribàvem a poc a poc a la part final de La Nit 2024, moment protagònic del Premi d’Honor de la gala. Per efectuar l’entrega, va pujar a l’escenari l’honorable Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat. Així, el fundador de inLab FIB, codirector de LogiSim i exdegà de la Facultat d’Informàtica de Barcelona, Josep Casanovas, rebia la màxima distinció de la cerimònia.  Actualment, és el líder del grup d’investigació de computació d’alt rendiment del Social Challenges Research del Barcelona Supercomputing Center.

I entregats tots els premis, reconeixement i homenatges, Jordi Valls va compartir unes paraules amb tots els assistents a la vetllada: “Quan un país com aquest té interès de canviar el seu model econòmic, vosaltres sou absolutament estratègics. Hem de crear el nostre propi talent i donar-li oportunitats“.

La cloenda institucional va recaure en mans del molt honorable Roger Torrent. El conseller d’Empresa i treball de la Generalitat va tancar La Nit 2024 destacant el paper ètic de la tecnologia i la responsabilitat de les empreses en aquest àmbit, engegant projectes amb propòsit: “No n’hi ha prou amb gestionar l’avui, hem de dibuixar el demà. Gràcies a tots i totes per fer millor aquest país, Catalunya. Amb vosaltres podem ser ambiciosos“.


Recupera la 29a edició de La Nit de manera íntegra:

Etiquetes:

Check Our FeedVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin