Search

AlertaForestal resumeix el 2023 en dades 

Mireia Banqué, coordinadora d'AlertaForestal observant un bosc afectat per la sequera durant l'estiu de 2023. Imatge: AlertaForestal
Mireia Banqué, coordinadora d'AlertaForestal observant un bosc afectat per la sequera durant l'estiu de 2023. Imatge: AlertaForestal

El projecte vol començar a resumir anualment les dades que s’obtenen del voluntariat per així visualitzar l’evolució d’aquest projecte de ciència ciutadana. 

Què vam observar el 2023? 

L’any passat va estar marcat per la sequera, que va assolir les 237 observacions en 2023. L’eruga del boix també es manté amb bastants observacions! Les observacions de ventades es mantenen tímides, amb només 3 observacions, mentre que les nevades no han donat cap observació en 2023. Això és esperable, donat que les ventades i nevades són les afectacions més esporàdiques i irregulars. 

Quants sentinelles som? 

Ens impressiona molt veure tot el que hem crescut com a comunitat de voluntariat. Hem arribat als 2011 usuaris i durant 2023 vam sumar 212 sentinelles al nostre projecte! Des dels inicis no hem deixat de créixer, i això és una molt bona notícia. 

Resum gràfic del 2023 del projecte de ciència ciutadana AlertaForestal. Font: AlertaForestal
Resum gràfic del 2023 del projecte de ciència ciutadana AlertaForestal. Font: AlertaForestal

Nombre d’observacions per usuaris  

L’any 2023 van ser 207 usuaris els que van compartir una observació amb nosaltres. Aquesta, per si sola, ja és una magnífica dada. Alguns dels voluntaris han repetit: 131 fins a 5 vegades, 52 usuaris entre 5 i 10 vegades i 18 entre 10 i 20 vegades! D’altres s’han passejat pels boscos de Catalunya constantment pensant en nosaltres! 7 usuaris van fer entre 20 i 50 observacions. I el més sorprenent: 4 usuaris van compartir entre 50 i 100 observacions, i 3 d’ells van superar les 100! A aquests usuaris els podem donar ja el reconeixement de SUPEROBSERVADORS d’AlertaForestal

Observacions al llarg dels anys 

Tot i que l’eruga del boix ha estat la guanyadora indiscutible en anys passats, actualment veiem com la sequera i l’eruga s’han intercanviat els llocs en una mena de joc de miralls. D’altra banda, la processionària es manté més o menys estable des de fa 4 anys. 

Observacions totals acumulades 

Des que va iniciar el projecte hem acumulat més de 3500 observacions! L’eruga del boix porta la davantera, seguit per la processionària i després la sequera. 

Dit això, no podem fer una altra cosa que donar les gràcies a tot el voluntariat que ha participat durant tots aquests anys. Sou els ulls del bosc, i sense vosaltres AlertaForestal estaria cec!  

Ens veiem als boscos, sentinelles! 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Il·lustració pre/post incendi. Disseny: CREAF
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què passa després d’un incendi?

Sovint es parla del bosc com una au fènix, perquè ressorgeix d’entre les cendres desprès d’un incendi. Aquesta idea té una part certa, ja que la capacitat de regeneració dels boscos és sorprenent, però també hi ha una part de mite.

Cabres i ovelles pasturant al bosc. Imatge: Josep Maria Saurí
Notícies
Veronica Couto Antelo

Ramaderia, bosc i foc en una jornada a Collbató 

El passat 15 de febrer es va coordinar una trobada per co-dissenyar com ha de ser el model de pastura al bosc perquè sigui compatible alhora per la pagesia i la conservació de la natura. Es van reunir més de 25 persones de tots els sectors implicats: pastura, investigació, gestió de la propietat i associacions forestals.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia