La UPC impartirà, el curs 2024-2025, dos nous graus únics a l’Estat, en Enginyeria de Satèl·lits i en Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris

El curs que ve, la UPC impartirà dues noves titulacions de grau úniques a l’Estat. D’una banda, el grau en Enginyeria de Satèl·lits, a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC). De l'altra, el grau en Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris, que es podrà cursar a l’Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG). Ambdós formen part de l’oferta docent per al pròxim curs, que inclou 67 graus vinculats a l’Enginyeria, l’Arquitectura, les Ciències i la Tecnologia, 91 màsters universitaris, 45 programes de doctorat i 240 màsters de formació permanent.

16/04/2024

El grau en Enginyeria de Satèl·lits, que s’impartirà l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), al Campus del Baix Llobregat (Castelldefels), és una titulació única a l’Estat i pionera a Europa que oferirà una formació integral en els coneixements, les habilitats i les competències que demanda el sector espacial. Els continguts del nou grau, de 240 crèdits ECTS (quatre cursos de durada), inclouen el disseny i el control dels sistemes que formen un vehicle espacial, les comunicacions amb la Terra i entre satèl·lits, la transmissió i el processament de dades i els serveis i les aplicacions de les dades satel·litàries.

Aquesta nova titulació està cofinançada per la Generalitat de Catalunya en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, que incorpora actuacions tecnològiques, socials i empresarials orientades a promoure el sector espacial català. Per exemple, l’ús de satèl·lits més petits i econòmics, que permet que més agents, tant públics com privats, puguin utilitzar els serveis espacials per a aplicacions verticals i transversals en diversos sectors productius. Unes aplicacions que inclouen l’observació i gestió del territori; l’anàlisi i presa de decisions en infraestructures, produccions agrícoles o davant d’adversitats climàtiques, o l’expansió de la cobertura per a comunicacions de l’Internet de les coses (IoT, per les seves sigles en anglès), 5G o 6G. Aquest nou ecosistema tindrà un efecte aglutinador d'altres tecnologies, com ara la impressió 3D, la intel·ligència artificial, l'electrònica avançada i les comunicacions mòbils de nova generació.

El grau en Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris, que es podrà cursar a l’Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), al Campus de Vilanova i la Geltrú, tindrà 240 crèdits ECTS (quatre cursos de durada) i proporcionarà una formació específica en el camp de l’enginyeria elèctrica, amb èmfasi en els sistemes ferroviaris, tant pel que fa al component industrial com en l’àmbit del desenvolupament de projectes i la innovació tecnològica. El nou grau permetrà, doncs, la creació d’un perfil professional únic, que podrà donar millor resposta a les demandes del sector industrial i tecnològic, específicament les dedicades al sector de la mobilitat ferroviària.

El pla d'estudis inclou aspectes propis d'aquest sector, com ara l’organització i l'estructura, així com els diferents sistemes que en formen part: sistemes d’electrificació, sistemes de seguretat i de senyalització, sistemes de comunicacions, instal·lacions i material rodant.

Ara que Renfe col·labora amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en el projecte de capitalitat ferroviària del municipi del Garraf, s’està estudiant la possibilitat que la UPC disposi dels espais de Renfe per a la formació de l'estudiantat en aquest sector. En aquest sentit, s’està treballant en la definició d’un concurs d’idees que permeti definir una proposta que aconsegueixi la integració urbana de les instal·lacions ferroviàries del municipi, com el taller de manteniment de Renfe i el Museu del Ferrocarril de Catalunya. El taller de manteniment de Renfe és una instal·lació de més de 67.500 m2 on es fa, tant manteniment de primer nivell preventiu i correctiu, així com grans reparacions, en la qual hi treballen unes 150 persones.

Bioinformàtica
Una altra de les novetats de grau per al curs que ve fa referència al bachelor's degree in Bioinformatics, un grau interuniversitari que passa a oferir-se a preu públic, amb una durada de 240 crèdits ECTS (quatre cursos acadèmics).

Impartit íntegrament en anglès, estarà coordinat per la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC i compta amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). A la UPC, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) també participa en la docència d’aquest grau.