El centre tecnològic Eurecat anticipa a Food4Future, que té lloc a Bilbao fins al 18 d’abril, un dispositiu connectat i intel·ligent per al control de la cocció de carn i peix en temps real que dona instruccions a la cuina per optimitzar la qualitat del procés i una solució capdavantera amb tecnologia de fermentació en fase sòlida per obtenir nous ingredients alimentaris amb propietats d’alt valor afegit.

Entre els processos innovadors que Eurecat mostra a la fira de referència en food tech,  en l’àmbit de les tecnologies per al sector agroalimentari, destaca “un biofermentador de safates per dur a terme fermentació en fase sòlida que permet obtenir nous ingredients de valor i nous productes proteics, dels quals gràcies a aquesta tecnologia es poden modular i optimitzar les propietats sensorials, tecnològiques i nutricionals”, explica la directora de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, Nàdia Ortega. A més, “aquest procés possibilita també  la valorització de subproductes de l’agroindústria, per reutilitzar-los en l’elaboració de nous productes”.

El centre tecnològic anticipa solucions per a l’eficiència, la sostenibilitat, la qualitat i la seguretat de la indústria alimentària, com una tecnologia de membrana capdavantera per a la purificació i la separació de components en processos alimentaris, que aporta al sector una alternativa al tractament tèrmic pel que fa a la concentració d’aliments, com, per exemple, en l’elaboració de sucs, caldos o begudes.

Al mateix estand, Eurecat avança per primer cop a la indústria alimentària un termòmetre que incorpora Internet de les Coses i intel·ligència artificial per al control precís de la cocció de carn i peix amb planxa, que té en compte la mesura de la temperatura i el gruix dels aliments. Així, contribueix a l’estandardització del procés amb la màxima qualitat.

Segons les dades registrades en temps real a través de les sondes que col·loca de forma automàtica a l’aliment, el dispositiu connectat i intel·ligent es comunica amb l’usuari i li dona instruccions per girar o retirar la peça del foc, així com per regular el foc, en funció del tipus de cocció desitjat.

Pel que fa la robòtica, el centre tecnològic exposa un robot amb tecnologies de visió artificial i intel·ligència artificial per a la detecció dels fruits, que realitza la selecció de les maduixes que estan llestes per ser collides i la seva recol·lecció. La innovació, que s’ha validat en un cultiu hidropònic amb maduixes al País Basc, s’ha dotat també d’un sistema de dades que permet monitorar l’estat del cultiu i el procés de recol·lecció.

Com assenyala la desenvolupadora de negoci del Mercat d’Alimentació d’Eurecat, Carol Benedí, “solucions robòtiques com aquesta permeten contribuir a donar resposta a la necessitat de les empreses agroalimentàries de comptar amb personal per al treball a les tasques del camp i, d’altra banda, en comptar amb una base de dades de seguiment del conreu, faciliten una gestió més sostenible i resilient davant el canvi climàtic”.

També en relació al sector agrícola, el centre tecnològic presenta uns mòduls fotovoltaics orgànics, flexibles i semitransparents fabricats amb electrònica impresa, que asseguren una absorció de llum complementària amb el creixement de les plantes i obren les portes a l’agrovoltaisme, el qual fa possible una combinació sinèrgica entre les activitats agrícoles i de producció energètica.

D’acord amb les tendències actuals cap a una alimentació més sostenible, Eurecat avança també solucions saludables per al subministrament de noves fonts de proteïna vegetal, com la micoproteïna, la  fruita seca, cereals, llegums, insectes o algues, per al desenvolupament de nous aliments en base vegetal.