COMPÀS__
UPDATE


La informació més destacada en Recerca i Innovació

Número 568 - 27 de maig de 2024

Consulta el nostre històric Núm. 573 Núm. 572 Núm. 571 Núm. 570

RECURSOS
RECURSOS

Compàs Emprèn - El teu repositori d'impuls a l'emprenedoria - - Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI)


Aquest repositori, adreçat a tots els agents de l'àmbit de la recerca i la innovació que treballen i impulsen l'emprenedoria dels estudiants i titulats universitaris, siguin graduats, màsters o doctorands, us ofereix informació sobre les diferents iniciatives i programes de suport a l'emprenedoria disponibles.


Els semiconductors a Catalunya - Píndola tecnològica (Maig 2024) - Agència per a la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ)


Els semiconductors per a la fabricació de xips estan dissenyats específicament per proporcionar als dispositius i circuits integrats la capacitat de processar, emmagatzemar i transmetre dades. Catalunya ja s'està posicionant com un dels entorns més dinàmics al sud d’Europa en l’àmbit del disseny de semiconductors. De fet, aquest ecosistema a casa nostra ja està format per 4.600 professionals i 260 agents entre empreses i entitats.

Versió completa de l'informe


Prismàtic - Plataforma de Coneixement per a la Gestió del patrimoni Natural i la Biodiversitat - Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)


Prismàtic és una plataforma de coneixement d’accés obert dissenyada per ajudar a la presa de decisions durant la planificació i gestió del patrimoni natural i la biodiversitat. És una iniciativa de transferència de coneixement, impulsada pel Departament d’Acció Climàtica i coordinada pel CREAF, que té com a objectiu connectar els últims avenços científics a la gestió i planificació del patrimoni natural i la biodiversitat.


Novetats documentals de Recerca i Universitats - Maig 2024 - Departament de Recerca i Universitats


Aquest butlletí conté llibres, documents i informes dels àmbits de la gestió i de les polítiques d'universitats i recerca, tant en format paper com electrònic.


Històries d’innovació i empresa a Catalunya - Eurecat


Les quinze històries d’innovació i d’èxit empresarial a Catalunya que reuneix la publicació responen a la visió de les persones que lideren les companyies i permeten acostar com van néixer i com van conquerir l’èxit projectes altament innovadors i referents. En el llibre, relaten el recorregut de la seva empresa i aporten algunes claus sobre el pes específic que atorguen a la innovació tecnològica. Així mateix, exposen també les seves consideracions sobre el paper d’Eurecat en l’impuls de la transferència de coneixement al teixit econòmic i empresarial, així com des del punt de vista de l’impacte social.


Mutual learning exercise on knowledge valorisation: Focus on skills, intersectoral cooperation and incentive systems - European Commission


The report summarises the key findings of the MLE on Knowledge Valorisation – Focus on Skills, Intersectoral Cooperation, and Incentive Systems where 18 countries participated. The main purpose of the MLE has been to provide support to policymakers and key R&I actors and to identify actionable good policy practices and instruments that help implement the Council Recommendation on Guiding Principles for knowledge valorisation, adopted in December 2022. The report includes policy recommendations together with a policy toolbox and many inspirational examples.


FOTCIENCIA 20 años - Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) / Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)


Este año FOTCIENCIA cumple veinte años. FECYT comenzó esta andadura con el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, CSIC, con el objetivo de impulsar la comunicación científica y teniendo muy presente que aproximarse a las ciencias desde las humanidades y, más concretamente, desde el arte constituye un campo de conocimiento y de acción imprescindible para explicar y comprender la complejidad del mundo y de los retos del siglo XXI.


Estrategia de Inteligencia Artificial 2024 - Ministerio para la Transformación Digital y de la Función Pública


La estrategia da continuidad a las iniciativas desplegadas por el Gobierno de España hasta el momento en materia de Inteligencia Artificial (IA), adaptándolas a los notables cambios experimentados en esta tecnología en los últimos años. Está estructurada en 3 ejes: Eje 1: Refuerzo de las capacidades para el desarrollo de la IA; Eje 2: Facilitar la aplicación de la IA en el sector público y privado; Eje 3: Fomentar una IA transparente, ética y humanística.


Una altra mirada al patrimoni cultural de la UB (Exposició virtual) - Universitat de Barcelona (UB)


Exposició organitzada pel Vicerectorat de Cultura, Memòria i Patrimoni, amb l’objectiu de valorar el patrimoni cultural de la Universitat de Barcelona (UB) des d’una perspectiva feminista. Els continguts d’aquesta visita els han elaborat les professores del Departament d’Història de l’Art de la UB Laura Mercader i Sílvia Canalda.


En clave feminista - Voces de mujeres científicas (Pòdcast) - Universitat Rovira i Virgili (URV)


"Voces de mujeres científicas" és la sèrie de pòdcast que han creat investigadores de la URV per posar veu a la ciència feta per dones al llarg de la història. A través de diferents capítols repassen la trajectòria i les aportacions de diverses científiques de diferents àmbits en el seu context social i històric.


Can we map innovation capabilities? - World Intellectual Property Organization (WIPO)


Recent years have witnessed a resurgence of industrial policies globally. Through various industrial policy instruments, governments make critical scientific and technological choices that shape innovation paths and resource allocations. The paper explores innovation capabilities as essential drivers of competitive outcomes, spanning science, technology, and production domains.

 


CONVOCATÒRIES
CONVOCATÒRIES

Catalunya


Participa en la Nit de la Recerca 2024 - Presenta la teva proposta d'activitat

Convocant: Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC)

Àrea de coneixement: Genèriques

Termini sol·licitud: 16/6/2024

Informació convocatòria: Informació de la convocatòria


Espanya


Ayudas a proyectos de I+D en líneas estratégicas, en el marco de la iniciativa «TransMisiones»

Convocant: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades

Àrea de coneixement: Genèriques

Termini sol·licitud: 21/6/2024

Informació convocatòria: BOE núm. 121 de 18/05/2024Europa


Horizon - Enhancing the European R&I system (HORIZON-WIDERA-2024-ERA-02)

Convocant: European Commission

Àrea de coneixement: Genèriques

Termini sol·licitud: 25/9/2024

Informació convocatòria: Call information


NOTÍCIES
NOTÍCIES
24/5/2024  |  Ciència i economia,  Enginyeria i arquitectura
More people employed in ICT in the EU in 2023 - Eurostat
23/5/2024  |  Ciència i recerca
EU Member States adopt recommendations to enhance research security - European Commission
22/5/2024  |  Ciencia i educació,  Ciència i economia
i2CAT signs an agreement with Giga to foster research and innovative solutions - i2CAT
22/5/2024  |  Ciència i recerca
Mares que volen liderar la ciència - BIST
21/5/2024  |  Ciència i economia,  Enginyeria i arquitectura
L'ecosistema de semiconductors a Catalunya agrupa 260 empreses i entitats amb 4.600 llocs de treball - Empresa i Treball
21/5/2024  |  Ciència i economia,  Enginyeria i arquitectura
Un total de 120 startups presentaran al SIL 2024 solucions innovadores aplicades a la logística - Consorci Zona Franca
AGENDA
AGENDA

Ciència amb perspectiva - Vapor Universitari de Terrassa, 29/5/2024
Reptes i bones pràctiques del clúster INNOVI, el clúster vitivinícola català - Col·legi d'Economistes de Catalunya - Seu de Tarragona, 5/6/2024
V Àgora Diàleg AE-BKH: Cuina i Ciència - RACAB (Barcelona), 5/6/2024
Presentación del Digital Talent Overview 2024 - Auditori Imagina - Mediapro (Barcelona), 6/6/2024
17a Festa de la Ciència - El Born CCM (Barcelona), 7/6/2024 - 9/6/2024
Sónar+D 2024 - Fira de Barcelona - Recinte Montjuïc (Barcelona), 13/6/2024 - 15/6/2024
II Jornada de les Oficines de Transferència de les Universitats Catalanes - Facultat de Biologia UB (Barcelona), 13/6/2024
RECOMANEM
RECOMANEM