L’Estat de la ciència a Catalunya és un informe biennal que neix amb l’objectiu d’aportar dades actualitzades de la recerca i la innovació catalana, complementàries de les estadístiques oficials, i analitzar-les de forma sistemàtica i contextualitzada, situant els seus resultats a nivell europeu.
Infografia que mostra com es troba representat el talent femení en tot el cicle de la recerca i la innovació a Catalunya. Es tracta d'una actualització de l'anterior infografia publicada el 2022.
Anàlisi del contingut sobre Recerca i Innovació Responsable (RRI, per les seves sigles en anglès) a les webs corporatives d’universitats i centres de recerca,
RRI at universities and research centres in Catalonia (English version)
L’Estat de la Ciència a Catalunya és un informe biennal que neix de la necessitat de disposar de dades actualitzades de la recerca i la innovació catalana, i analitzar, de forma sistemàtica i contextualitzada, els seus resultats a nivell europeu. A partir de les dades i indicadors més rellevants, aportades pels diferents agents del sistema de recerca i innovació, es posa en relleu l’estat de la nostra recerca, detectant-ne tant les fortaleses com els punts de millora, permetent alhora apreciar-ne l’evolució al llarg del temps.
Resum executiu
Taula d'indicadors 2021
Glossari indicadors
Web informe
El contingut d’aquesta publicació divulgativa introdueix el lector en el concepte de desinformació i la relaciona amb la intencionalitat que hi ha darrera seu. Alhora, el familiaritza amb els principals tipus de desinformació que acostumem a trobar avui en les xarxes socials, i finalment li ofereix eines i estratègies per a combatre-les. L'informe, generat en un primer moment com una eina d’ús pràctic per al professorat d’ensenyament secundari, dins del marc del projecte MediaLiteracy, finançat per la Comissió Europea, s’ha obert també al conjunt de la ciutadania, i molt especialment a als legisladors, comunicadors i divulgadors i totes aquelles persones interessades a prendre consciència de l’existència i les formes de transmissió de les notícies falses o enganyoses en un entorn tan incert com les xarxes socials, alguns dels quals estan estretament relacionats amb la manipulació o malinterpretació de conceptes científics (fake science).
Aquest informe actualitza l’estudi del període 2012-2016 amb l’anàlisi bibliomètrica de la producció bibliogràfica catalana en ciències agroalimentàries publicada entre 2017 i 2019. La font utilitzada ha estat la Web of Science (WOS), de la qual s’ha seleccionat per a l’estudi el grup de publicacions anomenat “documents citables”, format per articles, resums i proceeding or conference papers, tots ells considerats vehicles habituals de transmissió de la recerca científica i tecnològica.
Aquest primer estudi vol identificar i mesurar l’activitat innovadora de les universitats catalanes i els centres CERCA tenint com a marc de referència el context internacional i partint d’un indicador estratègic com ara les patents. S’han analitzat de forma exclusiva les sol·licituds de tipus patent dels 10 anys compresos entre 2007 i 2016 presentades a qualsevol de les oficines de patents del món d’acord amb PATSTAT. Aquestes sol·licituds s’han comptabilitzat per famílies, és a dir, s’han considerat les sol·licituds d’invencions relacionades com a una única invenció. Com a resultat, aquest estudi pren com a base un total de 12 milions de famílies de patents que agrupen 18,3 milions de sol·licituds. Es tracta, doncs, d’un treball pioner que explota de forma global les patents enregistrades a la base de dades mundial PATSTAT dins el període 2007-2016 i les distribueix segons quatre sistemes de classificació utilitzats a la literatura internacional sobre
patents: dos de genèrics, la IPC i el de sectors tecnològics; així com dos de més específics, Key Enabling Techonologies o KETs (subconjunt de tecnologies d’elevat potencial transformador de les economies modernes), i les anomenades Environmentally Sound Techonologies o EST (subconjunt de tecnologies de gran potencial en la gestió del canvi climàtic) .Així mateix, es fa una aproximació a les patents des d’un punt de vista de gènere mitjançant una estimació del pes de les dones a les patents universitàries, i amb la mateixa anàlisi temàtica, es fa la detecció de les àrees on la seva contribució com a inventores és més representativa.
Resum de l’informe amb les conclusions finals del projecte europeu Citizen and Multi-Actor Consultation on Horizon 2020 (CIMULACT), en què va participar l’FCRi juntament amb entitats d’altres 30 països i que va finalitzar l'any 2018. L'objectiu del projecte era impulsar una recerca basada en les visions de les persones i en temes i àrees científiques d’importància real per a la vida diària dels ciutadans, en línia amb l’estratègia de la Comissió Europea per a la recerca a Horitzó 2020.
Glossari amb 50 claus econòmiques per a investigadors i emprenedors. Aquest glossari pretén definir conceptes economicofinancers i d’aplicació en el món de la recerca i l’emprenedoria. Les definicions van adreçades a científics, investigadors i emprenedors per familiaritzar-los amb aquests conceptes, propis del sector productiu, i per afavorir una millora en la percepció de la indústria entre el sector acadèmic. Aquest projecte és el resultat de la col·laboració entre la FCRi i Foment del Treball per millorar la competitivitat de les empreses de Catalunya mitjançant la recerca i la innovació. Ambdues entitats treballen conjuntament per incrementar la transferència de coneixement des de l’entorn públic de recerca cap a la indústria i, alhora, per connectar els recursos privats amb la xarxa de ciència pública.